Ennek a sós aprósüteménynek az alaptésztáját rendszeresen megsütöm, hol szezámmaggal megszórva, de került a tésztába már köménymag is. Most, hogy már kapható a piacokon a medvehagyma, a szerencsésebbek pedig akár maguk is begyűjthetik egy kellemes séta alkalmával, így a keksz tésztájába is került egy kisebb csokorral. Állítom, a medvehagyma sem rontotta el. 🙂
A tésztát lehetőleg nyújtsuk ki jó vékonyra, majd süssük jó ropogósra. Egy pohár finom bor vagy esetleg egy korsó sör társaságában pedig szinte abbahagyhatatlan…
Hozzávalók:
Elkészítés: A kétféle lisztet szitáljuk bele egy tálba, majd keverjük hozzá a sót.
Adjuk hozzá a felkockázott vajat, majd kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá az apróra vágott medvehagymát, adjuk hozzá a tejfölt, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. (Ha szükséges, még egy kevés lisztet adhatunk hozzá, hogy ne ragadjon, és könnyen nyújtható legyen.)
Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra a tésztát, majd vágjuk fel ízlés szerint, én enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtottam ki, és derelyevágóval vágtam fel.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá az ízlés szerint felvágott tésztát – én a sütőpapírral együtt egy gyors mozdulattal áthúztam a tepsire…
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 12–15 perc alatt világos színűre. Én légkeverésnél 160 fokon 12 percig sütöttem.
A sütőből kivéve hagyjuk a tepsin kihűlni, majd tálaljuk. Nagyon finom omlós, és a medvehagymától különösen finom ízű kekszet kapunk.