Írd be, mit keresel:

Medvehagymás keksz – egyszerű és isteni

A közelgő húsvéti ünnepekre süssünk egy finom sós kekszet, melyet szívesen ropogtat majd a család apraja és nagyja egyaránt. Abbahagyhatatlan, ráadásul medvehagymás...
Cookta - 2024.03.21.
Medvehagymás keksz – egyszerű és isteni

Ennek a sós aprósüteménynek az alaptésztáját rendszeresen megsütöm, hol szezámmaggal megszórva, de került a tésztába már köménymag is. Most, hogy már kapható a piacokon a medvehagyma, a szerencsésebbek pedig akár maguk is begyűjthetik egy kellemes séta alkalmával, így a keksz tésztájába is került egy kisebb csokorral. Állítom, a medvehagyma sem rontotta el. 🙂

A tésztát lehetőleg nyújtsuk ki jó vékonyra, majd süssük jó ropogósra. Egy pohár finom bor vagy esetleg egy korsó sör társaságában pedig szinte abbahagyhatatlan…

Forrás: Kard Éva

Medvehagymás keksz

Hozzávalók:

  • 30 dkg finomliszt
  • 10 dkg kukoricaliszt
  • 20 dkg vaj
  • 16-18 db medvehagymalevél
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 mokkáskanál só

Elkészítés: A kétféle lisztet szitáljuk bele egy tálba, majd keverjük hozzá a sót.

Adjuk hozzá a felkockázott vajat, majd kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá az apróra vágott medvehagymát, adjuk hozzá a tejfölt, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. (Ha szükséges, még egy kevés lisztet adhatunk hozzá, hogy ne ragadjon, és könnyen nyújtható legyen.)

Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra a tésztát, majd vágjuk fel ízlés szerint, én enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtottam ki, és derelyevágóval vágtam fel.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá az ízlés szerint felvágott tésztát – én a sütőpapírral együtt egy gyors mozdulattal áthúztam a tepsire…

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 12–15 perc alatt világos színűre. Én légkeverésnél 160 fokon 12 percig sütöttem.

Forrás: Kard Éva

A sütőből kivéve hagyjuk a tepsin kihűlni, majd tálaljuk. Nagyon finom omlós, és a medvehagymától különösen finom ízű kekszet kapunk.

Forrás: Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.