Puha és omlós, kellemesen fűszeres, a sajttól és az oregánótól olyan az illata, mintha pizzát ennénk, csakhogy sokkal egyszerűbben elkészíthető, ízlés és a rendelkezésre álló alapanyagok szerint a végtelenségig variálható ez a sós muffin.
A sós muffin kevésbé népszerű, mint az édes, pedig az egyszerű kevert tésztával készülő egyszemélyes kis muffinok nagyon praktikusak. Kirándulásra, piknikre, strandra, kerti partira vagy irodai ebédnek is tökéletes, melegen egy zöldségkrémleves vagy saláta mellé kenyér helyett sokkal finomabb, de langyosan és hidegen is príma – akár magában is.
Az is jó benne, hogy az alaprecept nagyon egyszerű és remekül gazdagítható, tehetünk bele 8-10 dkg sonkát finomra vágva, ugyanennyi konzerv tonhalat, esetleg kevés finomra vágott kolbászt vagy szalámit, ha húsos ízekre vágyunk, de kukoricával vagy apróra kockázott paprikával is nagyon finom, a tetejébe pedig akár tehetünk koktélparadicsomot is sütés előtt, akkor összhatásában tényleg olyan lesz, mint a pizza!
Hozzávalók 12 muffinhoz:
Elkészítés: A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk az olívaolajat, a tejet és a tejfölt, majd elektromos robotgéppel jó habosra verjük. Hozzáadjuk a lisztet és a sütőport, ezzel is simára keverjük, majd sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a reszelt sajtot, az oregánót és a felaprított olajbogyót, és a masszát 12 papírkapszlival kibélelt muffinformába elosztjuk. A tetejét megszórhatjuk szárított vagy frissen apróra vágott zöldfűszerrel, bazsalikommal, kaporral, petrezselyemmel.
180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 25 perc alatt megsütjük, a sütőből kivéve hagyjuk 10-15 percet hűlni. Melegen leves vagy saláta mellé nagyon finom kenyér helyett, langyosan vagy hidegen is tökéletes, akár csak magában.