Valószínűleg nagyon sokaknak csal elő gyerekkori emlékeket a sütés nélküli réteges kekszes süti – volt tejfölös, pudingos és vajkrémes változata is, csak egymásra kellett rétegezni a krémet és a háztartási kekszet, és várni pár órát.
A retró süti receptjét egy kicsit leporolva, ugyanolyan egyszerűen, de sokkal jobb alapanyagokkal elkészítve igazi ünnepi sütivé változtathatjuk… Ha a háztartási kekszet vajas kekszre cseréljük, krémként pedig egy selymes csokoládé-ganache-t készítünk, mindezt egy kis kávéval megfejeljük, elképesztően finom süti lesz a jutalmunk.
A ganache (ejtsd: gánás) a franciák legegyszerűbb csokikrémje: tejszín és olvasztott csokoládé keveréke jól lehűtve, majd habosra felverve. Ennél csokisabb krém nem létezik, ráadásul jóval selymesebb és könnyedebb, mintha vajas krémet készítenénk. A krémbe is került egy kis kávé, de kávé nélkül is készíthető, akár egy kis alkohollal, ha gyerekek is esznek belőle, akkor karamellel vagy narancslével válthatjuk ki a kávét, mártogatáshoz pedig használhatunk akár meggylevet, akár kakaót vagy cukorszirupot.
Hozzávalók:
Elkészítés: A csokoládét felkockázzuk, és mikróban 2×1 perc alatt vagy gőz fölött megolvasztjuk. Hozzáadjuk a forró presszókávét (vagy 4 cl forró vízzel elkevert 1 evőkanál instant kávét), és szép simára, fényesre keverjük. Ezután 2-3 részletben hozzákeverjük a hideg tejszínt is, simára keverjük, majd 2 órát a hűtőben vagy fél órát a fagyasztóban jól lehűtjük. Ezután elektromos habverővel jó habosra, krémesre felverjük.
A 2 adag hosszúkávét (vagy 2 dl forró vízből és 2 evőkanál instant kávéból készített italt) elkeverjük 5 dkg cukorral, majd egy mélytányérba öntjük. A kekszeket egyesével jól megmártjuk a kávéban, majd szorosan egymás mellé lerakjuk téglalap alakban egy tálcára. Egyenletesen megkenjük a csokikrémmel, majd újabb mártott kekszes réteg jön… Így folytatjuk, amíg tart a krém és a keksz, arra ügyeljünk, hogy be tudjuk kívülről teljesen vonni a krémmel.
Az elkészült süteményt 4-5 órát, de inkább egy éjszakát a hűtőben pihentetjük, hogy a keksz kellően megpuhuljon, és az ízek összeérjenek.
Tálalás előtt megszórjuk csokireszelékkel vagy kekszmorzsával, esetleg a kettő keverékével, majd szeletelve, kockára vágva kínáljuk.