A töltött padlizsán igazi nyári kedvenc, a feszes héjú, lila zöldség sokféle ízvilágra hangolható a tölteléktől függően. Most egy nagyon szaftos paradicsomos változatot ajánlunk, amiben könnyű húsragu és sok olvadt sajt van, mégsem nehéz, és ha darált pulyka- vagy csirkehússal készítjük, akkor kimondottan alakbarát is.
A töltött zöldségek koronázatlan királya a padlizsán, szivacsos húsa remekül magába szívja a töltelék aromáit, és jó krémesre, szaftosra párolódik, ha kellően van elkészítve. Most paradicsomos-sajtos ágyon sült készre, a fűszeres húsos töltelékre is került mozzarella és mártás is, őrülten szaftos, mégsem nehéz, és bár több fázisból áll a készítése, nem hosszadalmas, mert párhuzamosan készíthetjük a tölteléket és a paradicsomszószt, miközben a padlizsánt elősütjük, így gyorsabban megvagyunk, a végeredmény pedig fantasztikusan finom.
Ehhez a paradicsomszószos változathoz érdemes olyan köretet választani, ami fel tudja venni a mediterrán hangulatú ragu és a mártás szaftjait, kuszkusz, rizs vagy bulgur is tökéletes hozzá, de friss kenyérrel kitunkolva sem utolsó…
Hozzávalók:
A paradicsomszószhoz:
Elkészítés: A padlizsánokat megmossuk, hosszában kettévágjuk, a húsukat egy hegyes késsel átlósan mindkét irányban bevágjuk, majd sütőpapírral fedett tepsire fektetjük a vágott felülettel lefelé, és 180 fokos sütőbe tolva 20 percig elősütjük.
Közben a töltelékhez a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát és a paradicsomot apróra kockázzuk. Egy serpenyőben 2 evőkanál felforrósított olívaolajon a hagymát üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a darált húst és a zúzott fokhagymát, a hús kifehéredéséig kevergetve pároljuk. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük a pirospaprikával és a kakukkfűvel, és a felkockázott paradicsomot is hozzáadva fedő alatt 15 percet főzzük.
Közben a paradicsomszószhoz a konzerv hámozott paradicsomot egy lábasba öntjük, a húsát villával összetörjük, hozzáadunk evőkanál olívaolajat, 1-1 teáskanálnyi pirospaprikát és kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk, és tűzre téve 10 percet rotyogtatjuk közepes lángon.
Az időközben elősütött padlizsánok húsát egy kanállal nagyjából kikaparjuk, késsel egy kicsit összevágjuk, majd a húsos raguhoz adjuk, és alaposan összeforgatjuk, és 2-3 perc alatt összefőzzük, közben a mozzarellát vékonyan felszeleteljük.
Egy sütőtál aljába öntjük a paradicsomszósz felét, rárakosgatjuk a szeletelt mozzarella felét és a padlizsánhajókat, megtöltjük a húsos raguval. A padlizsánok tetejét kirakjuk a maradék mozzarellával, meglocsoljuk a maradék paradicsomszósszal, és a sütőbe visszatéve 15 perc alatt összesütjük, majd a sütőből kivéve azonnal megszórjuk reszelt parmezánnal vagy más sajttal, hogy egy kissé ráolvadjon.
Azon melegében tálaljuk, ízlés szerint párolt rizst vagy bulgurt kínálhatunk mellé, de egy szelet kenyérrel is tökéletes, az a lényeg, hogy a finom paradicsomos, olvadt sajtos szaftot fel tudja venni a köret, vagy kitunkolhassuk a kenyérkével…