A mahalabiya zseniális desszert, nem más, mint egy arab eredetű, egyiptomi gyökerekkel bíró tejkrémes puding, aminek az alapja szuperegyszerű, csak tej, étkezési keményítő és cukor kell hozzá, de igazán ellenállhatatlanná a fűszerezés és a feltétek teszik, ezt viszont ízlésünk és kedvünk szerint variálhatjuk. Ezerarcú, mennyei, selymes kanalazgatni való - nem lehet nem szeretni...
Hófehér, hűsítő, lágy és selymes, sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk, tulajdonképpen tej, étkezési keményítő és cukor főzete, ami pár óra alatt tökéletes pudingos állagot kap a hűtőben. Hagyományosan narancsvirágvízzel vagy kardamommal ízesítik, de vaníliával, fahéjjal, kókusszal is isteni finom, a végső ízesítést pedig a feltét adja meg, ami nyáron ideálisan idénygyümölcs, és hogy kis ropogósság is legyen benne, valamilyen olajos mag – pisztácia, mandula vagy dió – is kerül a tetejére darálva vagy durvára vágva.
A lényeg, hogy nagyon egyszerű, kiadós, a cukor más édesítővel is kiváltható, így gluténmentes és diétás étrendbe is beilleszthető, hűsítő kis krémes finomság, érdemes rá elcsábulni!
Hozzávalók:
Elkészítés: A tejet egy lábasba öntjük, hozzáadjuk az étkezési keményítőt és a cukrot, hidegen simára keverjük, majd tűzre tesszük, és folyamatosan kevergetve felforraljuk, majd néhány perc alatt sűrűsödésig főzzük. Hozzáadjuk a narancsvirágvizet vagy más ízesítőt, fűszert, illetve a tejszínt, hogy még krémesebb legyen, elkeverjük, majd poharakba, tálkákba vagy kelyhekbe öntjük, hagyjuk langyosra hűlni, majd a hűtőbe téve 2-3 órát pihentetjük, hogy kellően rezgősre, pudingosra dermedjen.
Tálalás előtt málnával és durvára vágott pisztáciával – vagy más gyümölccsel, olajos maggal – díszítjük, így kínáljuk.