A piacon és a zöldségeseknél megjelent a hazai vajpuha körte, még nem a hosszan érlelődő őszi gyümölcs, hanem korai fajtái. Mézédesek, lédúsak, amelyeket sajttal és dióval összesütve a legfinomabb csemegék egyikét készíthetjük.
Könnyű vacsorának egy saláta mellé, de előételnek vagy húsok köretének is remek, izgalmas ízvilágú és nagyon egyszerű finomság a gorgonzolával és aprított dióval sült körte. A gorgonzola helyett használhatunk rokfortot vagy márványsajtot is, mindegyik karakteres kéksajthoz nagyon jól illik az édes-krémes körte, amit az illatosra pirult dió roppanósságával tökéletesen kiegészít.
A tökéletes triumvirátust érdemes még egy kis frissen őrölt borssal is megszórni, valamint némi kakukkfűvel és fehérborral fokozni az ízorgiát, és sütőben – amit most már jól is esik esténként begyújtani – egyszerűen csak összesütni. Mesés!
Hozzávalók:
Elkészítés: A körtéket félbevágjuk, magházukat egy éles késsel kivágjuk, a körtecsónakokat tepsibe vagy sütőtálba tesszük. Frissen őrölt borssal és a kakukkfű lecsipkedett leveleivel megszórjuk, elosztjuk bennük a sajtot, megszórjuk a durvára vágott dióval, a fehérbort aláöntjük, alufóliával lefedjük.
180 fokos sütőbe toljuk, 20 percig sütjük, majd a fóliát levéve 5–10 percig egy kicsi megpirítjuk.
Melegen tálaljuk, ízlés szerint egy kis mézzel megcsorgatva.