A szicíliaiak kedvenc ünnepi csemegéje a cannoli, a ropogós tésztájú habroló, amit krémes ricottás habbal töltenek, mindig frissen, és színes kandírozott gyümölcsökkel, pisztáciával, csokival gazdagítanak. Igaz, hogy pepecselős, de mesésen finom!
Az olasz ételeket finomságuk mellett egyszerűségükért is kedveljük, nos, ez erre a szicíliai eredetű, de ma már egész Olaszországban népszerű sütire nem mondható el, de ünnepi alkalmakra mindenképpen érdemes elkészíteni, mert álomfinom. A tészta roppanós, a töltelék selymes, és különösen izgalmas, ha kandírozott gyümölcsökkel, csokidarabkákkal és aprított pisztáciával is megszórjuk tálalás előtt.
Az alapreceptben a csövecske natúr tésztával készül, de most kakaópor és fahéj is került bele, kisütés után pedig egy réteg olvasztott csoki is a krémes töltelék alá, így tovább roppanós marad, nem puhul fel olyan könnyen, ráadásul még finomabb is…
Hozzávalók:
A tésztához:
A töltelékhez:
Elkészítés: A tésztához a száraz alapanyagokat – liszt, só, fahéj, kakaópor, fahéj, porcukor – egy tálba szitáljuk, hozzáaadjuk a lágy zsiradékot, a tojást, az ecetet és a bort, és kézzel jó alaposan összedolgozzuk. Puha, de rugalmas és tömör tésztát kapunk, amit tiszta munkafelületen még 5 percig gyúrunk. Frissen tartó fóliába csomagolva 1 órát pihentetjük a hűtőben.
A töltelékhez a ricottát a kétféle cukorral összekeverjük, gézzel vagy tiszta konyharuhával bélelt szűrőbe tesszük, tányért és valamilyen súlyt teszünk rá, tálba tesszük, majd a hűtőben hagyjuk kicsepegni legalább 1 órát.
A pihentetett tésztát 2 mm vékonyra kinyújtjuk enyhén lisztezett munkafelületen, és 9–10 centis köröket szaggatunk belőle. Habrolóra simítjuk, az egymást fedő végeket tojásfehérjével megkenve összeragasztjuk. Egy edényben bő olajat hevítünk, és a tekercseket néhány perc alatt ropogósra sütjük, majd szűrőkanállal kiemeljük, lecsöpögtetjük, és konyhai törlőpapírra tesszük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja, majd ha langyosra hűltek, csak akkor húzzuk ki a habrolókat a tésztából.
A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, majd a tésztatekercsek belsejét kikenjük vele. A töltelékhez a hideg tejszínt habbá verjük, hozzáadjuk a lecsöpögött ricottát, összeforgatjuk. Habzsákba töltjük, és a tésztatekercseket megtöltjük. Ízlés szerint csokicsepekkel, kandírozott gyümölcsökkel, aprított pisztáciával díszítjük.