Hogy egy citrom és pár evőkanál mák csodákra képes, azt tökéletesen bizonyítja ez a puha és illatos muffin, ami egyszerű joghurtos kevert tésztával készül, mégis egészen új jelleget kap ettől az egészen kevéske plusztól: isteni finom, friss és izgalmas!
Az egyik kedvenc sütink ez a citromos-mákos muffin, rém egyszerű elkészíteni, mindig minden van hozzá otthon, percek alatt kikeverhető a tésztája, amit a benne lévő joghurt igazán könnyűvé és puhává tesz. A tészta alapként is tökéletes más muffinokhoz, de citrommal és mákkal gazdagítva mindig sikert arat.
Egész, darálatlan mák kell hozzá, ami sülés közben enyhén megpörkölődik, nagyon finom aromát kap, a mákszemek kellemesen roppannak a puha és illatos tésztában, a süti édességét pedig tökéletesen ellenpontozza a citromos máz savanykás íze. Igazán gyors és egyszerű süti, de olyan finom, hogy vendégvárónak is készthetjük, ha marad belőle, másnap is friss, és reggelire sem utolsó. 😉
Hozzávalók:
Elkészítés: A száraz és a nedves alapanyagokat külön-külön összekeverjük, vagyis a lisztet, a cukrot, a mákot, a sütőport és egy csipet sót egy keverőtálban összevegyítjük. A tojásokat egy másik edénybe felütjük, hozzáadjuk a joghurtot és az olajat, hozzáreszeljük a citrom héját, és alaposan elkeverjük, majd a száraz keverékhez öntjük, és egy spatulával homogén masszává keverjük.
Papírkapszikkal bélelt – vagy kikent, lisztezett – muffinformákba osztjuk a masszát, ehhez legegyszerűbb egy fagyiskanál, majd 180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett kb. 25 perc alatt megsütjük, majd a sütőből kivéve hagyjuk kihűlni.
Közben a mázhoz 4-5 evőkanál porcukrot egy tálkába teszünk, és fokozatosan hozzáfacsarunk annyi citromlevet, hogy sűrűbb, de folyékony mázat kapjunk, amivel ízlés szerint meglocsoljuk a muffinok tetejét.