Hűvös napokon különösen jól tud esni egy igazán pikáns, ütős leves, és bár a krémleveseket sokan kicsit unalmasnak tartják, erre rá kell cáfolnunk: minden csak fantázia és fűszerezés kérdése, és őszintén szólva még csak különleges alapanyagok sem kellenek hozzá.
A karfiol elég megosztó zöldség, pedig nagyon egészséges, rostokban és tápanyagokban gazdag, miközben kalóriát alig tartalmaz, és ha más zöldségekkel kombináljuk, akkor egészen új arcait fedezhetjük fel. Most egy nagy selymes, illatos és könnyű krémleves készült belőle némi zellerrel és almával, mézzel és citrommal – édeskés és pikáns egyszerre, és hogy tartalmasabb legyen, egy kevés krumpli is került bele.
A leves turmixolása után eldönthetjük, hogy tovább krémesítjük-e egy kis tejszínnel vagy kókuszkrémmel, mindkettő jól illik hozzá, ahogy a tálaláskor a tetejére szórt roppanós pirított mandulalapocskák is, de akár krutonnal vagy pirított baconnel, reszelt füstölt sajttal is nagyon finom.
Hozzávalók:
Elkészítés: A zöldségeket és az almát megtisztítjuk, a karfiolt kis rózsákra szedjük, a többit felaprítjuk. 2 evőkanál olívaolajon megfuttatjuk a hagymát, rácsorgatjuk a mézet, jól összekeverjük, majd a zellert, az almát, a krumplit, a karfiolt és a fokhagymát is hozzáadjuk, alaposan összeforgatjuk, sózzuk, borsot őrölünk rá, meghintjük a római köménnyel, és felöntjük 1,2 liter vízzel vagy alaplével. Forrástól számítva 10-15 perc alatt puhulásig főzzük a zöldségeket közepes tűzön.
A tűzről levéve botmixerrel krémesre mixeljük, felöntjük a tejszínnel vagy a kókuszkrémmel, megkóstoljuk, kis citromlével, sóval és borssal még korrigáljuk.
Pirított mandulalapocskákkal és snidlinggel – vagy ízlés szerint más zöldfűszerrel – meghintve tálaljuk.