Igazi retró desszert, mindenkinek van róla gyerekkori emléke. A szerencsésebbeknek a nagymama házi rizsfelfújtja ugrik be, a többiek a menzai változatra emlékezhetnek – kevesebb lelkesedéssel. Egy jó recepttel érdemes újra felfedezni a rizskochot!
A rizskoch vagy rizsfelfújt békebeli finomság, a tejberizs felturbózott változata. Nem csak desszertként fogyaszthatjuk: egy tartalmasabb leves után másodiknak is tökéletes. Elkészítése nem bonyolult, bár a felfújtaktól sokan tartanak, valamifajta félelem övezi: nem lesz elég könnyű, esetleg összeesik. Nem esetleg, hanem biztosan, ez a felfújtak természete, de a rizsfelfújtnál ez semmit nem von le az élvezeti értékből, a többi szuflét pedig frissen fogyasztjuk.
A rizs remek alapanyag, a világ népessége döntő hányadának alapvető tápláléka, például Ázsiában. Köretnek szinte mindenhez rizst fogyasztanak, desszert fronton pedig inkább pudingot készítenek belőle.
A rizskoch alapváltozatát vanília ízesíti, de készíthetjük kakaós vagy fahéjas változatban is. Az eredeti rizsfelfújtat házi lekvárral, leginkább aranyló sárgabaracklekvárral tálalják, a menzán málnaszörppel meglocsolva találkozhattunk vele – házi szörppel szerintünk így is tökéletes lehet.
Rizsfelfújt
Hozzávalók:
Elkészítés: A tejet egy fazékban felforraljuk. Mikor már forr, hozzáadjuk a rizst és egy csipet sót, és időnként megkavarva – ügyeljünk rá, mert könnyen letapad – puhára főzzük kb. 15-20 perc alatt.
Közben a tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgájához adjuk a cukrot, illetve a vaníliás cukrot, majd kézimixerrel fehéredésig dolgozzuk.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük egy csipet sóval.
A meleg, de már nem forró tejberizsbe keverjük a cukros tojássárgáját és a diónyi vajat, majd óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot.
Kikent, lisztezett formába vagy tepsibe öntjük a rizses masszát, elegyengetjük, és 180 fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Porcukorral megszórva, lekvárral tálaljuk.
Rizskedvelőknek ajánljuk
A rizs minden bizonnyal a napi étkezés egyik legfontosabb alapanyaga szerte a világon. Kínában naponta háromszor fogyasztják. Olaszország a rizottóiról híres, míg India és Pakisztán a basmati rizsről. Ebben a könyvben a legfinomabb ételek találhatóak a nemzeti konyhák kedvencei közül.