Szép lassan beköszönt a tavasz, és a piacokon megjelennek majd a friss, primőr zöldségek, de addig is használjuk ki, hogy sütőtökkel is találkozhatunk vásárlás közben. Sokan a sütőtököt csak egyszerűen megsütve fogyasztják, pedig számtalan lehetőség rejlik még benne.
Én például nagyon szeretem a belőle készült krémleveseket, köretként is szívesen tálalom, de ezek mellett egyik nagy kedvencem a sütőtökös gnocchi. Az elkészítése sem bonyolultabb, mint a hagyományos gnocchinak, csak itt kerül bele némi előzőleg megsütött sütőtök is. Sajtmártással és vajban ropogósra sütött zsályalevéllel tálalva pedig egyszerűen abbahagyhatatlan.
Sütőtökös gnocchi sajtmártással és ropogósra sült zsályával
Hozzávalók a gnocchi-hoz:
Valamint:
A vajat hevítsük fel, majd tegyük bele a frissen szedett zsályaleveleket, és pár pillanat alatt süssük ropogósra. Ezután szedjük ki a vajból, és tegyük félre.
A sütőtököt először süssük meg, majd villával alaposan törjük össze, és hűtsük ki egészen.
A krumplit főzzük meg enyhén sós vízben, majd szűrjük le, nyomjuk át krumplinyomón – villával törjük alaposan össze -, majd hűtsük ki egészen.
Keverjük össze a kihűlt sütőtököt a szintén kihűlt krumplival, egy csipet sóval és a szerecsendióval.
Ezután adjuk hozzá a liszt felét és a tojássárgáját, majd gyors mozdulatokkal kezdjük el összegyúrni. A többi lisztet apránként adagoljuk hozzá, hogy könnyebb tésztát kapjunk, kicsit lágyabb legyen, de már ne ragadjon.
Alaposan lisztezett felületen nyújtsuk vastagabbra, majd vágjuk fel kb 2 cm-es csíkokra. Ezután a tésztacsíkokat kb. 1,5 cm-es darabokra vágjuk, majd egy villa hátulján görgessük végig.
Forrásban lévő vízbe tegyünk 1 mokkáskanál sót, majd tegyük bele a gnocchit és addig főzzük, míg feljön a víz tetejére. Ezután szűrjük le, majd tegyük bele a zsálya sütésénél visszamaradt vajba, és forgassuk össze.
A sajtmártás hozzávalói:
A vajat hevítsük fel, adjuk hozzá a lisztet, és pár pillanat alatt, állandó keverés mellett készítsünk világos színű rántást. (Nem szabad megpirítani a lisztet!!!)
Ezután vegyük le a tűzről, majd öntsük hozzá a tej felét, sózzuk, borsozzuk, és egy kézi habverővel keverjük simára. Tegyük vissza a tűzre, és állandó keverés mellett kezdjük el besűríteni. Amikor már kezd sűrűsödni, keverjük hozzá a reszelt sajtot, majd apránként adagoljuk hozzá a maradék tejet is. Annyi tejet adjunk hozzá, hogy szószos állagot kapjunk.
Tálaláskor szedjük a gnocchit tányérra, majd csorgassuk meg a sajtmártással, és szórjuk meg a ropogósra sült zsályalevelekkel, és úgy kínáljuk.
Ehhez az ételhez Mikes Márk bormester ezt a bort ajánlja:
Pécsi Cirfandli
A sütőtök számomra mindig a meleg, őszi napsütést juttatja eszembe. Ha bort kell elképzelnem mellé, akkor olyan jutna eszembe, mely az őszi szürettel van összefüggésben, és mindenképp tartalmaz némi természetes maradékcukrot. Nagy kedvencem pécsiként a Cirfandli, mely egy elképesztően izgalmas szőlőfajta. Ez a tétel tartalmas, gazdag és csodás fajta jelleggel (mezei virágok, barack, egzotikus gyümölcsök) rendelkezik. A késői szüretnek köszönhetően természetes maradék cukor kerekíti a savakat és áll a sütőtökkel tökéletes harmóniában.