Írd be, mit keresel:

Tarte Tatin – a francia csodatorta egyszerűen

A Tarte Tatin egy fordítva sütött almás pite: alul a gyümölcs, felül a tészta. Francia találmány, de senki ne ijedjen meg: gyors, pofonegyszerű, viszont isteni finom.

Cookta - 2016.03.07.
Tarte Tatin – a francia csodatorta egyszerűen

Vajas karamellben sülő omlósan puha alma ropogós tésztaréteggel a tetején, amit egy óvatos mozdulattal tálra fordítunk tálalás előtt… Langyosan a legfinomabb, de hidegen sem tudnánk nemet mondani rá. Nagyon egyszerűen összeállítható, vaj, cukor, alma és kész leveles vagy omlós tészta kell hozzá csupán.

A Tarte Tatin (ejtsd: tart taten) ikonikus francia desszert, még legendája is van. Az Orléans-tól nem messze található Lamotte-Beuvron település szállodáját vezető Stéphanie és Caroline Tatinnek köszönhető ez a csodás torta. A fáma szerint egy sietős, dolgos napon az egyik hölgy elfelejtett tésztát tenni a tervezett almatorta aljára, és gyors megoldásként a tésztát inkább a tetejére tette, mint hogy elölről kezdje a teljes műveletet. Az így készült almatortának akkora volt a sikere, hogy étlapra kellett venni…

Forrás:
iStock

Akárhogy is, nagyszerű sütemény ez, amit az is bizonyít, hogy nemcsak almával, hanem körtével, szilvával, banánnal, őszi- és sárgabarackkal is készítik, sőt léteznek zöldséges változatok is, például koktélparadicsommal, cukkinivel, spárgával. A tészta lehet omlós és leveles is, ki melyiket szereti, a lényeg, hogy szép pirosra süljön.

Klasszikus Tarte Tatin almával

Hozzávalók egy piteformához:

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg kristálycukor
  • 8 alma
  • fél citrom leve
  • 30 dkg leveles tészta

Elkészítés: A formát vastagon kikenjük vajjal, megszórjuk a kristálycukorral, és a meghámozott, citromlével meglocsolt, cikkekre vágott almával szorosan kirakjuk. A kinyújtott leveles tésztából akkora kört vágunk, mint a pitetál, az almára terítjük, a szélén kissé lenyomkodjuk, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 25-30 percre.

Ha szép pirosra sült a tészta, kivesszük, egy tálat borítunk rá, és óvatos, de hirtelen mozdulattal megfordítjuk. Langyosan tálaljuk, egy gombóc vaníliafagyi mennyei kísérője…

A The New York Times videóján a készítési folyamat is remekül követhető:

Gordon Ramsay körtével készíti, egyszemélyes változatban, kis csillagánizzsal és rummal megbolondítva:

Minden napra egy almás recept

Ennek az egyedülálló szakácskönyvnek a sokoldalú alma a főszereplője. Az Alma a konyhában 365 almás receptet foglal magában. Az év minden napjára jut egy ínycsiklandó, a gyümölcs friss ízétől megújult fogás, a hónapoknak, évszakoknak és a hozzájuk kapcsolódó ünnepeknek megfelelően.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.