Hétvégi desszertnek, de akár ünnepi alkalomra is ideális, meglepetés ugyanis a második réteg… De ha valaki nem tudja eldönteni, hogy mákos vagy ricottás pitét süssön, annak is jó választás. 😉 A ricottás réteg kellemesen citrusos, ami remekül kiegészíti a mákos tölteléket.
Ha van időnk, a tésztát elkészíthetjük mi magunk, nem nagy kunszt, de használhatunk hozzá kész omlós tésztát is, ezzel pikk-pakk összeállítható ez a tortának is beillő izgalmas pite. A hazai desszerteknél népszerű mákos töltelék mellett azért ajánljuk a ricottát túró helyett, mert krémesebb, könnyebb a túrónál, de persze áttört, krémesebb túrót is használhatunk hozzá.
Ricottás-mákos pitetorta
Hozzávalók:
A tésztához:
A mákos töltelékhez:
A ricottás töltelékhez:
Elkészítés: A tésztához a lisztet, a vajat, a tojást, a tejfölt és a sót összedolgozzuk, és 1 órát a hűtőben pihentetjük.
A mákos töltelékhez a vizet a cukorral feltesszük forrni. Ha forr, a tűzről lehúzva hozzáadjuk a mákot, az őrölt fahéjat, a reszelt citrushéjat, és ha szükséges, kevés zsemlemorzsát.
A ricottás töltelékhez a ricottát habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal és a liszttel, majd lazán beleforgatjuk a keményre felvert tojásfehérjét.
A tésztát kinyújtjuk, a piteformába tesszük úgy, hogy kis pereme is legyen, majd megszurkáljuk villával. 200 fokos sütőben 10 percet elősütjük. Ezután elosztjuk rajta egyenletesen a mákos tölteléket, majd rásimítjuk a ricottás krémet.
Ezután a 180 fokosra mérsékelt sütőbe toljuk, és 20-25 perc alatt megsütjük.
Egész mákkal és reszelt citromhéjjal díszíthetjük.
A Sütemények enciklopédiája a hazánkban megjelent legnagyobb süteményeskönyv. Az egyszerű piskótától a dupla csokoládés tortákig, a gyerekek által is elkészíthető fagylalttortáktól a gyakorlatot igénylő charlotte-ig 1001 receptet tartalmaz a világ minden tájáról. Könnyen követhetően és a kezdők számára is érthetően írja le a recepteket, amelyeket a könyv szerzői ki is próbáltak. Kelt és leveles tészták, csokoládés, túró- és ünnepi torták, zöldségből készült reformsütemények – valamennyi műfaj képviselteti magát. A süteményrecepteket krémek, mázak és mártások leírásai egészítik ki.