Írd be, mit keresel:

Abbahagyhatatlan sajtos ropogós

Vendégvárónak vagy borozgatáshoz, baráti beszélgetéshez vagy társasozáshoz mindig jól jön egy kis ropogtatnivaló. Ez a nagyon sajtos ropi az egyik kedvencünk, könnyű az elkészítése és a tésztája is.

A sajtos ropogós rém egyszerű, de néhány dologra érdemes figyelni, hogy tökéletes aprósütit kapjunk:

  • A tésztát gyors mozdulatokkal állítsuk össze, hogy a kézmelegtől ne olvadjon meg a vaj.
  • Nem kell bele sem élesztő, sem sütőpor.
  • A tésztát egy éjszakát pihentessük a hűtőben, ettől lesz könnyű a tésztája.
  • Magas hőfokon süssük, hogy ne száradjon ki, viszonylag gyorsan megsüljön.

Változatok:

  • A reszelt sajt egy része kiváltható reszelt füstölt sajttal, ha szeretjük a füstölt ízt, de az egészet semmiképp, mert úgy túl intenzív.
  • A tetejére ízlés szerint több vagy kevesebb sajtot tehetünk.
  • Megszórhatjuk a tetejét köménnyel, fekete vagy fehér szezámmaggal, akár egy kis pirospaprikával, római köménnyel vagy lenmaggal, napraforgómaggal, csipetnyi kakukkfűvel ízlés szerint.
  • A rudak helyett kisebb, falatnyi pogácsákat is szaggathatunk a kinyújtott tésztából.

Cookta - 2016.03.27.
Abbahagyhatatlan sajtos ropogós

Forrás:
iStock

Ropogós sajtos rúd

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg reszelt sajt
  • 1 tojás
  • 2 dl tejföl
  • 1 csapott evőkanál só

A tetejére:

  • 1 tojás
  • reszelt sajt ízlés szerint

Elkészítés: A lisztet tálba öntjük, hozzáadjuk a sót, elkeverjük, majd a kisebb kockákra vágott vajjal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, a tejfölt és a tojást, gyorsan összedolgozzuk. Fóliába csomagolva egy éjszakára betesszük a hűtőbe.

Másnap a sütőt előmelegítjük 200-220 fokra. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, megkenjük egy felvert tojással, majd megszórjuk reszelt sajttal (vagy amivel szeretnénk, akár többféle is készülhet). Rudakra vágjuk késsel vagy pizzavágóval, sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük, betoljuk a forró sütőbe, és 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

Forrás:
iStock

Az aprósütemények tea mellé, vendégváró falatokként kínálva, de még uzsonnára fogyasztva is kitűnő választásnak bizonyulnak. Ezekkel a nagyon könnyen elkészíthető, mégis ellenállhatatlan édes apróságokkal egyszerűen lehetetlen betelni.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.