Mindenképpen érdemes egy kiadós bablevest főzni, amihez a sonka főzőlevének egy részét is felhasználhatjuk. A bab és a sok gyökérzöldség egy kis sonkával gazdagítva, sok tejföllel tálalva tartalmas egytálétel, és nem csak Jókai kedvence, bár a legenda szerint ő nagyon szerette. Bablevesrecept sok fázisfotóval itt >>
Rakott krumplit is készíthetünk, a kolbász helyett vagy mellett tehetünk bele felkockázott vagy csíkokra vágott főtt sonkát, sőt a maradék főtt tojások egy részét is feldolgozhatjuk ezzel a kiadós egytálétellel. Rakott krumplihoz részletes recept itt >>
Lángoshoz, kenyérlángoshoz is remekül illik a sonka. Apróra vágva vagy ledarálva adhatjuk a lángos tésztájához (recept itt >>), a kenyérlángosnak pedig a tetejére tehetjük sütéskor apróra kockázva vagy vékony csíkokra vágva. Ennek részletes receptje itt >>
A maradék sonkát ledarálva vagy apróra vágva elkeverhetjük egy kis tejföllel és fűszerekkel, ezt a krémet tehetjük melegszendvicsre krémként, majd befedve reszelt sajttal mehet is a sütőbe egy gyors vacsorának, de tehetjük tortillába is egy kevés kukoricával és sajttal, majd megsüthetjük quesadillának, ami szintén gyors vacsoramentő.
Darált sonkát tehetünk a fasírt húsmasszájába is, ettől kicsit füstös, izgalmas íze lesz, de bármilyen rakott ételbe is kerülhet egy réteg darált vagy apróra vágott sonka, különösen finom rakott kelben és rakott zöldbabban.
Gyors tésztaételekhez is nagyon jól illik a füstölt sonka, de expressz vendégvárót is készíthetünk vele leveles tésztával, íme a receptek:
Tejszínes-sonkás spagetti
Hozzávalók:
Elkészítés: A tésztát sós, forró vízben feltesszük főni. Közben a sonkát felcsíkozzuk vagy felkockázzuk, és a vajon egy serpenyőben megfuttatjuk, kissé megpirítjuk, majd felöntjük a tejszínnel, és pár percig főzzük, míg sűrűsödni kezd. Ha a tészta al dente (fogkeményre) megfőtt, leszűrjük, és a sonkás tejszínhez adjuk, összeforgatjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
Sajtos-sonkás csiga
Hozzávalók:
Elkészítés: A sonkát ledaráljuk, összekeverjük a krémsajttal, a tejföllel és a reszelt sajttal, sózzuk, borsozzuk. A leveles tésztát vékonyra nyújtjuk – vagy kitekerjük, ha előnyújtott –, megkenjük a sonkás kencével, majd feltekerjük. Fagyasztóba tesszük 10 percre, hogy kicsit megdermedjen, és könnyebben tudjuk szeletelni, majd ujjnyi csigákra vágjuk, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük.
Előmelegített 200 fokos sütőbe toljuk, és 15-20 perc alatt pirosra sütjük.