Írd be, mit keresel:

Tarta mandel, a @svéd @mandulatorta

Az isteni svéd mandulatortáért mindenki rajong, aki kóstolta már, és a kedvelt svéd bútoráruházban erre van is lehetőség. Sokan tesznek ők a skandináv finomságok megismertetéséért, és be kell látnunk, nagyon finom fogásaik és desszertjeik vannak. Aki otthon is szeretné elkészíteni ezt a vaníliakrémes, mandulás finomságot, annak jó hírünk van: itt a receptje, amit nem is nehéz elkészíteni!
Cookta - 2016.04.07.
Tarta mandel, a @svéd @mandulatorta

A svéd mandulatorta – vagyis a TARTA MANDEL – lisztmentes, gluténmentes, a tésztája darált mandulával és nádcukorral készül, a krémje kellemesen vaníliás, selymességét tejszínnek, fehércsokinak és vajnak köszönhetjük. Ha a tésztát világosra szeretnénk, dolgozzunk héjatlan, „meztelen” darált mandulával, ha pedig sötétebbre, akkor használjunk héjas darált mandulát. A nádcukrot ebben az esetben ne cseréljük más édesítőszerre, mert karakteres íze is fontos a süteményben!

Forrás:
iStock

Svéd mandulatorta

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 4 tojásfehérje
  • 12,5 dkg barna nádcukor
  • 25 dkg darált mandula

A krémhez:

  • 4 tojás sárgája
  • 5 dkg cukor
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 rúd vanília
  • 20 dkg vaj

A tetejére:

  • 5 dkg szeletelt mandula

Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjét habbá verjük, amikor már elég kemény, hozzáadjuk a nádcukrot, és egészen keményre verjük, majd beleforgatjuk óvatosan a darált mandulát. Sütőpapírral bélelt 26 centis tortaformába simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. A tortaformából kivéve egy rácson hagyjuk kihűlni.

A krémhez a tojássárgákat a cukorral, az étkezési keményítővel és a tejszínnel habverővel simára keverjük, majd gőz fölött, folyamatosan keverve besűrítjük, a végén adjuk hozzá a vaníliarúd kikapart belsejét, legvégül a szobahőmérsékletű vajjal krémesre keverjük. Hagyjuk kihűlni, és hűtőben néhány órát pihentetjük.

A tortát félbevágva megtölthetjük a krémmel, vagy egyszerűen csak a tetejére kenhetjük a vaníliakrémet.

A tetejére a mandulát száraz serpenyőben pár pillanat alatt illatosra pirítjuk, és meghintjük vele a tortát. Tálalás előtt érdemes a hűtőbe tenni néhány órára, hogy az ízek összeérjenek, és a krémtől kissé megpuhuljon a mandulás tészta.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.