A rakott krumpli kiadós és tartalmas egytálétel, szinte elronthatatlan, egyetlen buktatója, ha száraz lesz – ezzel a recepttel biztos nem, mert van benne sok tejföl, reszelt sajt, kolbász és még egy kis kolozsvári szalonna is…
Ezerféle módon variálható a rakott krumpli, én most a hűtőben talált maradékokat használtam hozzá, került bele hagyma és újhagyma is, a tetejére pedig egy kis snidling. Ezt az adagot a hét elején készítettem magamnak, négyszer jól lehet lakni belőle, emberesen…
Rakott krumpli sajttal gazdagítva
Hozzávalók 4 személyre:
A szószhoz:
Elkészítés: A szószhoz a tojásokat felverjük, majd az összes többi hozzávalóval együtt a tejföllel elkeverjük.
A burgonyát alaposan megmossuk, majd annyi hideg vízzel felöntjük, hogy ellepje. Hozzáadunk 1,5 evőkanál sót, majd forrástól számítva 20 percig főzzük. A tojásokat is sós vízbe rakjuk, forrástól számítva 8 percig főzzük. Ahogy kész vannak a tojások, hideg vizet folyatunk rájuk, hogy kihűljenek. Amikor a burgonya elkészült, leöntjük róla a vizet, és még melegen meghámozzuk (ha nem szeretnénk meghámozni, akkor hűlni hagyjuk). A tojásokat és a burgonyát felkarikázzuk, a hagymát meghámozzuk, először félbe, majd vékony szeletekre vágjuk. Az újhagyma fehér részét is felkarikázzuk (a zöld részét félretesszük).
A kolbászt meleg vízzel leöblítjük, így könnyen lejön a bőre, majd ezt is karikára vágjuk. A kolozsvári szalonnát felaprítjuk, serpenyőben lepirítjuk, majd hűlni hagyjuk.
A tűzálló tálat a szalonna zsírjával kikenjük, majd a burgonyából egy réteget lefektetünk, sózzuk, borsozzuk. Szépen elterítve jöhet rá a tojás, majd a kolbász. A kétfajta hagymát a kolozsvári szalonnával együtt rászórjuk, és a szósz negyedét ráöntjük. Jöhet megint egy réteg krumpli, tojás, kolbász, illetve a szósz második negyede. Burgonyával zárjuk, majd erre öntjük a megmaradt tejfölös szószunkat.
190 fokra előmelegített sütőben fél órát sütjük, ízlés szerint a tetejét grillfokozaton megpirítjuk.