Próbáltátok már párolni az uborkát? Elképesztően finom, ráadásul mindig jó áron beszerezhető, egészséges – és nem mellesleg az egyik legdiétásabb zöldségféle. Isteni leves készülhet belőle pár perc alatt, itt is a recept!
A 95–97% víztartalmú uborka a diétázók kedvence: friss és semleges, nem terheli meg a gyomrot, könnyen emészthető, így gyakorlatilag bármennyit ehetünk belőle. Salátába gyakran tesszük, de érdemes gőzön párolva is megkóstolni – például ebben a levesben, ami melegen is, hidegen is nagyon finom.
Ha nincs otthon párolónk, akkor tökéletes egy szűrő is, amit egy hasonló méretű lábas fölé téve ugyanúgy használhatunk, mint egy gőzölőt. A lábasba kétujjnyi vizet teszünk, a szűrőbe a meghámozott, felkockázott uborkát, majd lefedve 15 perc alatt kész is. Vízben ne főzzük, mert egész más lesz az állaga, és amúgy is igen magas a víztartalma: könnyen kifő belőle az íz.
Leveskocka és kockasajt kell még bele, ezek adják az ízt és a krémességet, ezekkel egyszerűen összemixeljük – és kész is. Persze lehet beletenni még aprított újhagymát, kaprot, frissen őrölt borsot, ha pedig tartalmasabb levesre vágyunk, akkor az uborka mellett párolhatunk egy kis krumplit is. Aki idegenkedik a párolt uborkától, készítse nyugodtan zsenge cukkiniből – más lesz, de úgy is finom.
Melegen is nagyon kellemes, könnyű krémleves, de hidegen is érdemes kipróbálni majd a meleg napokon. Akik a leves kalóriatartalmát még jobban csökkentenék, a kockasajt helyett használjanak fetát vagy zsírszegény krémsajtot.
Uborkakrémleves
Hozzávalók 2 személynek:
Elkészítés: Az uborkát meghámozzuk, felkockázzuk, majd gőz fölött megpároljuk 15 perc alatt. Tálba tesszük, hozzáadjuk a leveskockát és a sajtot, és botmixerrel pépesítjük – víz hozzáadása nélkül.
Levesbetétként adhatunk hozzá apróra kockázott csemegeuborkát, felkockázott főtt tojást, nem diétázóknak pirított kenyérkockát, esetleg baconchipset.