A sietős napokon jól jöhet ez az egyszerű recept, ami szinte magától elkészül – gyakorlatilag öt perc munkával. Nem csak az egyszerűsége miatt szeretjük: nagyon finom is – és rengeteg módon felturbózható!
A padlizsán ezerarcú zöldség, számtalan módon készíthetjük. A padlizsánkrém persze alap – de a padlizsánsaláta is nagy kedvenc. Töltve pedig rengeteg a lehetőség: hússal, rizzsel, mindenféle fűszerekkel, paradicsomosan, törökös vagy épp mediterrán ízvilággal.
A legegyszerűbb olasz töltött változathoz a feszes, lila padlizsánon kívül csupán egy kis mozzarellára, újhagymára vagy lilahagymára, bazsalikomra, kakukkfűre, paradicsomra és olívaolajra van szükségünk. Mivel olaj alig kerül rá, a mozzarella pedig nem egy kalóriagazdag sajt, diétázóknak is ideális.
Természetesen elkészíthető más sajttal és fűszerekkel, akár rokforttal, gorgonzolával, cheddarral vagy füstölt sajttal, a fűszerekkel is játszhatunk: oregánó, petrezselyem, római kömény is mehet bele – remek lesz mindegyikkel!
Legegyszerűbb mediterrán töltött padlizsán
Hozzávalók:
Elkészítés: A padlizsánokat megmossuk, félbevágjuk, a vágott felületen a húsúkat hegyes késsel beirdaljuk elég mélyen, de a héjat sehol nem megsértve, majd sütőpapírral fedett sütőlapra borítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig elősütjük.
Közben a paradicsomot felkarikázzuk, a mozzarellát apróra kockázzuk, az újhagymát (vagy lilahagymát) felaprítjuk. A mozzarellát és a hagymát egy tálba tesszük, hozzáadjuk a bazsalikomot, a kakukkfüvet, az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, alaposan összeforgatjuk.
A padlizsánokat megfordítjuk, a tetejükön egyenletesen elosztjuk a sajtos keveréket, a tetejét kirakjuk a paradicsomszeletekkel, és további 15 percet sütjük.
Tálalhatjuk friss salátával, párolt rizzsel, a sütőben a padlizsánnal együtt sütött krumplival, de választhatunk mellé más gyors köretalternatívát is.