A Tarte Tatin (ejtsd: tart taten) ikonikus francia desszert, még legendája is van. Az Orléans-tól nem messze található Lamotte-Beuvron település szállodáját vezető Stéphanie és Caroline Tatinnek köszönhető ez a csodás torta.
A fáma szerint egy sietős, dolgos napon az egyik hölgy elfelejtett tésztát tenni a tervezett almatorta aljára, és gyors megoldásként a tésztát inkább a tetejére tette, mint hogy elölről kezdje a teljes műveletet. Az így készült almatortának akkora volt a sikere, hogy étlapra kellett venni…
Az én verzióm az alábbiakban látható. Szerintem rendkívül egyszerű, gyors és hihetetlenül finom. Mindenképp próbáljátok ki! 🙂
Fordított almatorta – Tarte Tatin
Hozzávalók egy 26 cm-es kapcsos tortaformához:
A tésztához:
Valamint:
Elkészítés: A tésztához a lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a tojássárgát, a vanília-kivonatot, a felkockázott vajat, a porcukrot és a citrom reszelt héját, és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, majd gombóccá formázzuk, és 30 percet a hűtőben pihentetjük.
Közben az almát meghámozzuk, félbevágjuk, magházát kivágjuk, az almát vékonyan felszeleteljük. A kapcsos tortaforma alját vajjal kikenjük, kristálycukorral megszórjuk, majd a szeletelt almával legyezőszerűen kirakjuk. Meghintjük mézeskalács-fűszerkeverékkel.
A tésztát két fólia között kinyújtjuk a tortaforma méretére, az alma tetejére fektetjük, finoman lenyomkodjuk, villával megszurkáljuk. Előmelegített 175 fokos sütőben 18–20 perc alatt megsütjük.
A sütőből kivéve néhány percet pihentetjük, majd a forma karimáját lecsatoljuk, és egy tányér segítségével óvatosan megfordítjuk a tortát, hogy az aranyló alma kerüljön felülre.
Szerintem langyosan a legfinomabb! Jó étvágyat!