Kedvencem a cukkini, így pár bokor minden nyáron megtalálható a veteményeskertben, melyek ellátnak bőséges terméssel. Persze a piacokon és a zöldségesnél is megvásárolhatjuk ezt a zsenge, szép zöld tökfélét, amit számtalan módon használhatunk. Én most épp krémlevest készítettem belőle.
A krémlevesek kedvelőinek ajánlanám ezt az egyszerű, kb. harminc perc alatt elkészíthető cukkinikrémlevest, frissen szedett bazsalikommal megbolondítva. A leves már magában elkanalazgatva is nagyon finom, de ha ezt még fokozni szeretnénk, akkor a sütőben készíthetünk hozzá pirított kiflikarikákat. A ropogósra sült kifli és a selymesen krémes leves együtt pedig valami mennyei finom.
Bazsalikomos cukkinikrémleves
Hozzávalók:
Elkészítés: A vöröshagymát vágjuk fel apróra, a cukkinit pedig vágjuk kisebb kockákra.
Hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a felkockázott cukkinit, majd ízlés szerint szórjuk meg őrölt borssal. Keverjük alaposan össze, és pár percig pároljuk tovább. Öntsük fel a vízzel, és adjuk hozzá a leveskockát, ízlés szerint sózzuk, majd addig főzzük, míg a cukkini megpuhul. (Esetleg maradék húslevessel is felönthetjük!)
Ekkor vegyük le a tűzről, majd ízlés szerint adjuk hozzá a friss bazsalikomot, botmixerrel pépesítsük a levest. Én nem sajnáltam belőle a bazsalikomot, egy maréknyit beletettem!
Az összeturmixolt levest ezután már nem kell főzni, rögtön tálalhatjuk.
Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd csepegtessük meg egy kevéske mogyoróolajjal. Ízlés szerint pirított kiflikarikákkal kínáljuk.