A quiche egy sós pitetorta, a franciák kedvelt fogása, aminek alapja omlós vajas tészta, a belekerülő töltelék tojás, tejszín és sajt keveréke, amit gazdagíthatunk szezonális zöldségekkel, de akár húsfélékkel is. Elegáns és francia, mégis egyszerű elkészíteni!
Ha a spárgából kiadós és tartalmas fogást szeretnénk, érdemes ezt a receptet kipróbálni. A tojás, a tejszín és a kétféle sajt, no meg az omlós tészta teszi tartalmassá, a spárga adja a különlegességét, tavaszi hangulatát. A krémsajt és a tojással összesülő reszelt sajt krémes és olvadós, kellemesen körülöleli a zsenge spárgát, míg a tészta tényleg omlós, a széleken ropogós.
A tészta elkészítésétől ne rettenjen el senki, 5 perc alatt elkészül, csupán vaj, liszt és tojás kell hozzá – jobb és olcsóbb, mint a bolti, de persze az sem baj, ha kész tésztával dolgozunk: akkor igazi villámvacsorához is tökéletes ez a recept.
Spárgás quiche kétféle sajttal
Hozzávalók:
A tésztához:
A töltelékhez:
Elkészítés: A tésztához a hideg vajat egy tálba reszeljük, hozzáadjuk a sót, a lisztet, és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg a vaj. Hozzáadjuk a tojást, összegyúrjuk, majd gombóccá formázva fóliába csomagoljuk, és 1 órára betesszük a hűtőbe pihenni.
Közben a spárgát megtisztítjuk, megmossuk, és forrásban lévő sós vízben 5 perc alatt előfőzzük, majd leszűrjük.
A tojássárgákat a krémsajttal és a tejszínnel simára keverjük, sózzuk, borsozzuk. A tojásfehérjét habbá verjük, és a reszelt sajttal együtt a tejszínes öntetbe forgatjuk.
A tésztát kinyújtjuk, sütőtálba tesszük, beleöntjük a sajtos tölteléket, és kirakjuk a spárgával.
Előmelegített 170 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Salátával tálaljuk.
Ez a szakácskönyv a sajtok rendkívül változatos felhasználásának lehetőségeit mutatja be. A receptek segítségével sütni-főzni fogunk e nemes csemegével, de hidegtálak hozzávalójaként is az asztalunkra tesszük. A sajtos muffintól a görög sajtos pitén át az ínyencek kedvencéig, a rokfortos krémlevesig sok finomságnak sajátíthatjuk el a készítését. S ezekkel nemcsak a mindennapi recepttárunkat bővíthetjük, hanem a kivételes, ünnepi alkalmakra tartogatott repertoárunkat is.