Ahogy a palacsintát, úgy a gofrit is készíthetjük sósan. A ropogós-lágy tészta sajtosan vagy zöldfűszeresen is finom, pár perc alatt kikeverhető és megsüthető, és mindig minden van otthon hozzá.
Liszt, tojás, tej, olaj – ennyi a gofri alapja. Egy kis szódával vagy szénsavas ásványvízzel érdemes lazítani, hogy könnyű tésztát kapjunk. Ezután már csak az ízesítés a kérdés: készíthetjük édesen, de sósan is igazán remek, egy kis változatosságot hoz a mindennapokba, és még a gyerekekkel együtt is elkészíthető.
Ha a sós változatra voksolunk, keverhetünk a tésztába egy kis reszelt sajtot, sőt füstölt sajtot, tehetünk bele egy kevés zöldfűszert – bazsalikomot vagy kakukkfüvet, provanszi fűszerkeveréket vagy oregánót. A friss, meleg sós gofrit fogyaszthatjuk egy kis tejföllel és reszelt sajttal, mintha lángos lenne, készíthetünk mellé egy finom kencét, például avokádókrémet vagy tojáskrémet, de egy gyors gombamártást (recept lent) is összedobhatunk hozzá.
Sós gofri
Hozzávalók:
Elkészítés: Egy tálba felütjük a tojásokat, hozzáöntjük a tejet, a szódát és az olajat, géppel simára keverjük, majd sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a lisztet és a reszelt sajtot.
A gofrisütőt előmelegítjük, és adagonként kisütjük a tésztát. Az első előtt kikenjük kis olajjal, a többinél már nem szükséges.
Gyors gombamártás kakukkfűvel, tejszínesen
Hozzávalók:
Elkészítés: A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, kevés olajon pirítani kezdjük, majd meglocsoljuk a borral, sózzuk, borsozzuk, és zsírjára sütjük. Meghintjük a kakukkfűvel és a liszttel, óvatosan összerázzuk, majd felöntjük a tejszínnel, és 2-3 perc alatt besűrítjük.