Szeretem az egyszerűen és gyorsan elkészíthető ételeket, így az egyik kedvencem a csirkemell, melyből kb. fél óra alatt az asztalra tudjuk varázsolni az ebédet, vagy éppen vacsorát.
Mivel a zsenge zöldségeknek éppen szezonja van, így a csirkemellhez került még cukkini, sárgarépa, gomba, fűszerek, majd egy adag tejszínnel nyakon öntöttem, és pár perc alatt összerottyantottam. Köretnek barna rizs készült, de ízlés szerint tésztával vagy akár egy szelet friss kenyérrel is kínálhatjuk.
Zöldséges-tejszínes csirkemell
Hozzávalók:
Elkészítés: A csirkemellet vágjuk fel kisebb kockákra, sózzuk, borsozzuk, keverjük alaposan össze, majd hagyjuk kicsit állni, hogy az ízek átjárják.
A fokhagymát vágjuk fel apróra. A sárgarépát vékonyan szeleteljük fel, a cukkinit és a gombát vágjuk fel ízlés szerint.
Egy wokban (vagy serpenyőben) hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá a fokhagymát, és pár pillanat múlva a csirkemellet is, figyeljünk, nehogy a fokhagyma megégjen, mert keserű lesz!!! Ezután kevergetve pirítsuk 5-6 percig, majd egy szűrőkanállal szedjük ki a húst és a fokhagymát is (én a húst kanállal szedtem ki, majd az olajat leszűrtem, hogy ne maradjon benne fokhagyma).
Hevítsük fel újra az olajat, majd adjuk hozzá a sárgarépát, és pirítsuk pár percig. Ezután adjuk hozzá a cukkinit, majd a gombát, és szintén pirítsuk pár percig. Közben ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy csipet szerecsendióval, ízlés szerint kakukkfűvel.
Amikor a zöldségek már félpuhára párolódtak, szórjuk meg a liszttel, és keverjük alaposan össze. Ezután adjuk hozzá az elősütött fokhagymás csirkemellet, majd öntsük fel a tejszínnel. Félig fedjük le a wok tetejét, majd főzzük pár percig, hogy a zöldségek még roppanósak maradjanak, és a szaft kissé besűrűsödjön.
Közben ízlés szerint készítsünk mellé köretet. Én barna rizst főztem, de tésztával vagy éppen krumplipürével is tálalhatjuk.
Tálaláskor a rizst (vagy az ízlés szerinti köretet) szedjük tányérra, majd kanalazzuk rá az elkészült zöldséges-tejszínes csirkemellet, és úgy kínáljuk.