Erről az isteni omlós pitetortáról csak legekben lehet beszélni! Omlós tészta, krémes mandulás töltelék, benne az aranyló vaníliás körték... Ha elkészítitek, illatos vilmoskörtét szerezzetek be hozzá. Mennyei!
Egy francia recept alapján készítettem, már a recept hallatán is odavoltam érte, de minden várakozásomat felülmúlta ennek a tortának a tökéletessége. Bár három munkafolyamatból áll, egyik sem bonyolult és hosszadalmas, érdemes nekiállni, ha valami nagyon finomra vágytok! Az elkészítésben segíthet a videó, alatta megtaláljátok a részletes receptet.
Mandulakrémes körtetorta
Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához:
A mandulakrémhez:
A linzertésztához:
Elkészítés: A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat kivágjuk, majd egy lábasba tesszük. Ráreszeljük a fél citrom héját, belefacsarjuk a levét, 2 cl vanília-aromát és 5 dl vizet adunk hozzá, és lefedve 15 percig pároljuk.
Közben elkészítjük a mandulakrémet: a vajat krémesre keverjük, hozzáadjuk a langyos tejszínt, a mascarponét, a rumot, 2 egész tojást, alaposan elkeverjük, majd mehet bele a porcukor, a kukoricaliszt és a darált mandula is, ezekkel is elkeverjük, félretesszük.
A linzertésztához a lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a tojássárgát, a felkockázott hideg vajat, a porcukrot, egy csipet sót, belereszeljük a citrom héját, és gyors mozdulatokkal kidolgozzuk.
A tésztát egy 22 cm-es tortaformába nyomkodjuk úgy, hogy pereme is legyen. Belehelyezzük a lecsepegtetett párolt körtéket virág alakban, a mandulakrémet egyenletesen ráöntjük.
175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 30 perc alatt megsütjük. Még melegen megkenjük a tetejét folyékony sárgabaracklekvárral.