Írd be, mit keresel:

Márk mandulakrémes körtetortája

Erről az isteni omlós pitetortáról csak legekben lehet beszélni! Omlós tészta, krémes mandulás töltelék, benne az aranyló vaníliás körték... Ha elkészítitek, illatos vilmoskörtét szerezzetek be hozzá. Mennyei!

Cookta - 2016.06.29.
Márk mandulakrémes körtetortája

Egy francia recept alapján készítettem, már a recept hallatán is odavoltam érte, de minden várakozásomat felülmúlta ennek a tortának a tökéletessége. Bár három munkafolyamatból áll, egyik sem bonyolult és hosszadalmas, érdemes nekiállni, ha valami nagyon finomra vágytok! Az elkészítésben segíthet a videó, alatta megtaláljátok a részletes receptet.

Objektum doboz

Mandulakrémes körtetorta

Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához:

  • 3 szép nagy körte
  • 1/2 citrom
  • 2 cl vanília-aroma
  • 5 dl víz
  • 2-3 evőkanál baracklekvár

A mandulakrémhez:

  • 13,5 dkg vaj
  • 9 cl tejszín
  • 11 dkg mascarpone
  • 2 cl rum
  • 2 tojás
  • 16,5 dkg porcukor
  • 1 dkg kukoricaliszt
  • 16,5 dkg őrölt mandula

A linzertésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 1 tojás sárgája
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja

Elkészítés: A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat kivágjuk, majd egy lábasba tesszük. Ráreszeljük a fél citrom héját, belefacsarjuk a levét, 2 cl vanília-aromát és 5 dl vizet adunk hozzá, és lefedve 15 percig pároljuk.

Közben elkészítjük a mandulakrémet: a vajat krémesre keverjük, hozzáadjuk a langyos tejszínt, a mascarponét, a rumot, 2 egész tojást, alaposan elkeverjük, majd mehet bele a porcukor, a kukoricaliszt és a darált mandula is, ezekkel is elkeverjük, félretesszük.

A linzertésztához a lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a tojássárgát, a felkockázott hideg vajat, a porcukrot, egy csipet sót, belereszeljük a citrom héját, és gyors mozdulatokkal kidolgozzuk.

A tésztát egy 22 cm-es tortaformába nyomkodjuk úgy, hogy pereme is legyen. Belehelyezzük a lecsepegtetett párolt körtéket virág alakban, a mandulakrémet egyenletesen ráöntjük.

175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 30 perc alatt megsütjük. Még melegen megkenjük a tetejét folyékony sárgabaracklekvárral.

Forrás:
Mikes Márk

 

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.