Számomra a legfontosabb étkezés a reggeli. Enélkül nem is indul jól a napom, illetve megfigyeltem: ha bőségesen reggelizem, kevesebbet eszem a nap folyamán. Egy éve áttértem a vegán étrendre, és azóta – gazdag reggelik mellett – 8 kilótól megszabadultam.
Szinte minden reggel zabkását eszem, mert nagyon gyorsan elkészül, egészséges, finom, annyi módon variálható és laktató. Szívesen készítek magamnak palacsintát is reggelire, ha időm engedi. Illetve smoothie-t, smoothie-tálat, köleskását, chiapudingot, vegán tejberizst vagy tejbegrízt, házi gyümölcsfagyit vagy hajdinakását is szívesen eszem reggelire – ezeket majd mind megosztom itt is, addig megnézhetitek az Insta-oldalamon, mert szinte minden nap lefotózom és felteszem a reggelimet.
Érdekes, hogy mindig édeset eszem. Mindig elhatározom, hogy megpróbálom megszeretni a sós reggeliket, de eddig még nem sikerült… pedig a pirítóst avokádókrémmel és paradicsommal nagyon szeretem, de nem reggelire.
Szünet idején, vakáció alatt vagy hétvégén viszont a gyümölcspizza a kedvencem. Persze nem hagyományos pizza, de mégis azt az érzetet kelti, ráadásul sütni is kell. Nemcsak reggelire, de uzsonnára, akár egészséges vegán desszertnek is elkészíthető.
Vegán gyümölcspizza
Hozzávalók 2 személynek:
A tetejére:
Elkészítés: Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, majd feldaraboljuk. Egy lábosba tesszük 1 dl vízzel, és puhára főzzük az almát. Ha megpuhult, leöntjük róla a vizet, és burgonyanyomóval összetörjük.
A zabpelyhet mixerben lisztté őröljük. A lenmagot 3 evőkanál vízbe áztatjuk pár percre, amíg kocsonyás állaga lesz, ezzel fogjuk helyettesíteni a tojást. A sütőt 175 fokra előmelegítjük.
A zabpehelylisztet, az almapürét és a tojáshelyettesítőt (lenmagot) kézzel jól összedolgozzuk, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsiben kézzel ellapítjuk, kör alakúvá formázzuk. Kb. 15 perc alatt megsütjük.
Közben a tetejére a szójajoghurtot gyümölccsel összeturmixoljuk – vagy használhatunk már eleve ízesített joghurtot. Én most áfonyás szójajoghurttal készítettem.
Ha elkészült a pizzánk, díszítjük, majd szeleteljük és tálaljuk.
Nagyon finom, egy kis újítás a mindennapokba!
Jó étvágyat és jó sütést!