Az illatos, lédús őszibarack – és csupasz társa, a nektarin – a nyár egyik legfinomabb gyümölcse, amit magában is nagyon szeretünk, de desszertbe komponálva is remek, legyen az pite, pohárkrém, fagylalt vagy éppen a szicíliai kedvenc, a mandulás sült barack. Mennyei!
Az őszibarack nagyon érzékeny gyümölcs, főleg akkor, ha éretten szedik le – ahogy amúgy kellene. Egy apró nyomás, ütés, és máris sérül a húsa, innentől kezdve könnyen romlik. A zöldségesek és a piaciárusok nem is nagyon szeretik – joggal –, ha fogdossuk, nyomkodjuk a barackot válogatásnál. Ne is tegyük, mert az így kiválasztott barackjaink nekünk romlanak meg… Érdemesebb inkább az orrunkra bíznunk magunkat: az érett barack illatos, nem fogunk csalódni benne.
Őszibarackot és nektarint nem csak azért érdemes ennünk, mert finom – bár nem nagyon lehet igazán elegánsan enni, úgy, hogy ne csurogjon mindenhol a zamatos lé, legfeljebb csak cikkekre vágva vagy darabolva. Azért is érdemes a barackra voksolni, mert sok kalciumot, magnéziumot és foszfort tartalmaz, valamint A-, C- és K-vitamint, kalóriatartalma 100 g gyümölcsben átlagosan 40 kcal.
Az őszibarack nagyon jó turmixba, levesnek, mindenféle krémes pohárkrémbe rétegezve, de érdemes kipróbálni sütve is. A félbevágott, kimagozott barackot sütőtálba téve, kis mézzel meglocsolva, esetleg kis fahéjjal meghintve is hihetetlenül finom egy gombóc vaníliafagyi társaságában, de még jobb, ha egy kicsit megbolondítjuk mandulás-amarettis töltelékkel, ahogy teszik Dél-Olaszországban. A barack és a mandula amúgy is rokonok, ebből a receptből pedig kiderül, milyen jól illenek egymáshoz.
Mandulás töltött sült barack
Hozzávalók:
Elkészítés: A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A barackokat felezzük, magjukat kivesszük, sütőtálba tesszük, és 2 evőkanál mézzel meglocsoljuk.
Az amaretti kekszet és a mandulát késes robotgéppel morzsásra törjük, majd elkeverjük a szoba-hőmérsékletű vajjal és a fahéjjal, majd kanállal a barackokra halmozzuk.
A sütőbe toljuk, és 20–25 perc alatt megsütjük, majd még melegen vagy langyosan tálaljuk. Még finomabb egy gombóc vaníliafagyival kínálva.