Aki szereti a karakteres ízű sajtokat, tudja, hogy a rokfort – pontosabban Roquefort – az egyik legizgalmasabb sajtféle, amivel a legegyszerűbb ételek is különlegessé tehetők. Mutatunk is néhány tippet!
A rokfort – vagy más néven márványsajt – a kékpenészes sajtok családjába tartozik. A viszonylag magas zsírtartalmú sajt 3–6 hónap alatt érik tökéletesre, miután kék penicillingombával beoltják. A kéksajtok leghíresebbjei a francia Roquefort, az olasz Gorgonzola és az angol Stilton, mindhárom eredetvédett, ami azt jelenti, hogy csak az ott gyártott sajtok nevezhetők ezen a néven, bár mi tévesen a magyar márványsajtot is rokfortként emlegetjük. Míg a Roquefort juhtejből készül, addig a Gorgonzola és a Stilton tehéntejből, a hazai márványsajt is ez utóbbiból.
A rokfort nagyon karakteres ízű, kissé csípős sajt, így elég belőle egy kevés az ételbe – tulajdonképpen inkább fűszerként használjuk, ahogy a parmezánt is. Mivel nagyon jól olvad, egy kis tejszínnel összeforralva, kevés borssal fűszerezve, kis dióval ínyenc sajtszószt kapunk, ami remek tésztákra, párolt vagy sült zöldségekre, de húsgombóc vagy roston sültekhez is tökéletes. Rámorzsolhatjuk bármilyen melegszendvicsre vagy tepsis sült zöldségre, egészen új karaktert ad az ételnek. Natúr krémsajttal vagy akár tejfölbe reszelve és elkeverve gyors mártogatóst készíthetünk vele hasábokra vágott zöldségek mellé, de szendvicskrémnek sem utolsó, ha kicsit sűrűbbre hagyjuk. Tökéletes rizottóba, de érdemes kipróbálni gyümölccsel is, például salátában: nagyon jól illik az édesebb körtéhez, szőlőhöz, fügéhez, akár eperhez, igazi ínyencek még egy kis mézzel is megcsurgatják. Jöjjön most 3 rokfortos recept!
Gyümölcsös saláta rokforttal
Hozzávalók: 4 marék vegyes salátakeverék, 10 dkg rokfort, 4 füge, 1 fürt szőlő, 1 marék áfonya, olívaolaj, balzsamecet, frissen őrölt bors
Elkészítés: A salátát leöblítjük, megszárítjuk. A fügéket cikkekre vágjuk, a szőlőt leszemezzük, a szemeket félbevágjuk. A salátát tálba tesszük, hozzáadjuk a fügét, a szőlőt és az áfonyát, rámorzsoljuk a rokfort sajtot, és meglocsoljuk kevés olívaolajjal és balzsamecettel, frissen őrölt borssal megszórjuk, és azonnal tálaljuk. Sózni nem szükséges, mert a rokfort kellően sós… Még mutatósabb, ha piros gránátalmamagokat is teszünk a salátába.
Rokfortos-tejszínes tésztaszósz
Hozzávalók: 2 dl tejszín, 1 dl víz, 10 dkg rokfort, só, frissen őrölt bors
Elkészítés: A tejszínt a vízzel, sóval és frissen őrölt borssal felmelegítjük, belemorzsoljuk a sajtot, és addig főzzük kevergetve, amíg kellemesen krémes lesz (kb. 3-4 perc). Spagettivel, gnocchival is tökéletes, de adhatjuk sült zöldség, hús mellé is sajtmártásként.
Körtés-rokfortos leveles tészta
Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 2-3 körte, 1/2 citrom, 10 dkg rokfort, 1 marék dió, frissen őrölt bors
Elkészítés: A körtét megmossuk, félbevágjuk, magházát kivágjuk, majd vékonyan felszeleteljük, citromlével megcsepegtetjük. A leveles tésztát kiterítjük, négyzetekre vágjuk, kirakjuk a szeletelt körtével, rámorzsoljuk a rokfortot, majd sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, és előmelegített sütőben 180 fokon 10–12 percig sütjük, majd rászórjuk a durvára vágot diót, és még 2–3 percre visszatoljuk a sütőbe. Azon melegében, frissen őrölt borssal meghintve kínáljuk akár magában, akár saláta mellé.