Írd be, mit keresel:

A legbüdösebb magyar sajt – ínyenc salátába komponálva

Nem nagyon lehet szépíteni a dolgot: büdös, igen. Vannak sajtok, amelyek kimondottan erős szagúak, és éppen akkor a legfinomabbak, amikor már-már elviselhetetlen ez a buké. Ilyen a pálpusztai is, amit méltatlanul kevesen ismernek és fogyasztanak.

Cookta - 2016.08.22.
A legbüdösebb magyar sajt – ínyenc salátába komponálva

Pedig nem új keletű sajtról van szó: a pálpusztai sajt több mint 120 éves! Története 1890-ben kezdődik, amikor Heller Pál megépíti budapesti sajtüzemét, itt kezdik készíteni tehéntejből a rúzsflórával oltott lágy, zsíros sajtot. A csodával határos módon fennmaradt a háború utáni években is, de szaga miatt sokáig nagyon lenézett sajtféle volt. 

Ha arra gondolunk, hogyan sóvárgunk a különféle francia, holland, belga sajtkülönlegességek után, amelyek jó része hasonlóan „büdi”, érdemes kicsit újraértékelnünk ezt a remek magyar sajtot.

A pálpusztai akkor jó, ha megnyomkodva már kellően puhának érezzük, és az orrunk is meglehetősen szagosnak érzi. Fogyasztás előtt 1-2 órával vegyük ki a hűtőből, mert szobahőmérsékleten az igazi. Nagyon jól illik hozzá a vékonyra vágott lila hagyma, de akár édes gyümölccsel, körtével, barackkal is mennyei. Sőt, aki igazán szereti, rakhatja salátába is, mint tette olvasónk, Béla, aki családja három kedvencét, a lazacot, a pálpusztait és a salátát komponálta egy fogásba. 

Forrás:
Molnár Béla

Grillezett lazac pálpusztais salátával

Hozzávalók:

  • 60 dkg vadlazacfilé
  • 30 dkg friss salátakeverék
  • 10 dkg pálpusztai sajt
  • frissen őrölt színes bors
  • 1 teáskanál balzsamecet
  • 1 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 1/2 dl tejszín

Elkészítés: A halfiléket sózzuk, borsozzuk, és félretesszük, míg a salátát elkészítjük. 

A sajtot apró darabokra vágjuk, majd a salátakeveréket hozzáadjuk, ráöntjük az olajat, az ecetet és a tejszínt, ezután alaposan összeforgatjuk. Fél órára hűtőbe tesszük.

A halak mindkét oldalát kb. 4-5 percig grillezzük, majd a salátával tálaljuk.

A receptet és a fotót Molnár Béla küldte. Köszönjük!

Továbbra is várjuk olvasóink receptjeit a Heinz és a Cookta közös grill receptversenyére, értékes ajándékokért! >>

Forrás:
Cookta.hu

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.