A füge az egyik legédesebb gyümölcs, de nem csak desszertként fogyaszthatjuk. Az olaszok nagy kedvence a sonkába tekert füge, amit előételként kínálnak, és egyszerűen csodás. Érdemes a továbbgondolásra!
Az édes és a sós, a gyümölcs és a sonka remek párosítás. A már nálunk is népszerűvé vált szintén olasz kedvenc, a sonka-sárgadinnye páros után a sonka-fügét is nagyon ajánljuk kipróbálásra. Ráadásul a füge sajtokhoz is nagyon jól passzol – mennyei a karakteresebb gorgonzolával, az olasz kéksajttal, például egy salátában, de ha sonkával és sajttal fogyasztanánk együtt a fügét, akkor a semlegesebb mozzarella a legjobb választás a tökéletes ízharmóniához.
Hideg előételként is tálalható, de isteni finom grillen kicsit megsütve: egyszerű, de különleges felvezető fogás és a kerti parti kedvence lehet.
Sonkában sült füge tejszínnel és mozzarellával
Hozzávalók:
Elkészítés: A mozzarellát felkockázzuk, hozzádjuk a főzőtejszínt és a borsot, összeturmixoljuk.
A fügéket óvatosan megmossuk. A fügéket éles késsel behasítjuk, mintha négy részre vágnánk, de nem vágjuk végig azokat. Majd a tenyerünkbe véve egy fügét a négy gerezdet ujjaink hegyével picit megnyomjuk befelé, így felül szétnyílik a füge. Ebbe teszünk egy kanálnyi tejszínes sajtot, majd egy sonkaszelettel körbetekerjük, végül két darab fogpiszkálóval rögzítjük azt.
Grillrácson a fügéket egy picit megsütjük, azonnal tálaljuk.
A receptet és a fotót Molnár Béla küldte. Köszönjük!