Nem csak mi, magyarok szeretjük a tartalmas és kiadós rakott egytálételeket, így más népek konyhájából is érdemes ellesnünk egy-két ötletet, amelyekkel változatosabbá tehetjük konyhai repertoárunkat.
Az angolok egyik legismertebb és legkedveltebb fogása a pásztorpite, vagyis a Shephard's Pie, ami egy sajttal gazdagított krumplipüré alatt sülő szaftos húsos ragu kettőse. Nem bonyolult az elkészítése, de nem egy gyors fogás: érdemes megadni a módját, hogy igazán finom, tartalmas fogást kapjunk. Nem érdemes kis mennyiségben készíteni, viszont így több alkalommal is élvezhetjük.
A fűszeres ragu alapja darált marhahús vagy bárányhús, amit sárgarépa és zöldborsó gazdagít. Hagymás-fokhagymás alappal indul a készítése, erre jön a hús és a zöldségek, egy kis bor és zöldfűszer, valamint a kihagyhatatlan Worcester-szósz, ha már a britek kedvenc ételét készítjük.
A krumplis réteg egy tejes-vajas krumplipüré, amit egy kis szerecsendióval és reszelt sajttal gazdagítanak, ez a legtöbb esetben cheddar sajtot jelent, de használható hozzá más, nálunk könnyebben beszerezhető sajt is. Vannak, akik tejszínnel és nyers tojással is kikeverik a krumplipürét, amit aztán a húsos ragura halmoznak – szerintünk enélkül is kellően tartalmas ez a kétrétegű, ízekben gazdag egytálétel.
Pásztorpite – Shephard's Pie
A húsos raguhoz:
A krumplis réteghez:
Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és az olajon egy serpenyőben dinsztelni kezdjük. Közben meghámozzuk a répát, lereszeljük. A darált húst a dinsztelt hagymára dobjuk, darabosra lepirítjuk, hozzáadjuk a répát és a paradicsompürét, ízlés szerint kakukkfüvet és rozmaringot, alaposan átforgatjuk, majd megszórjuk a liszttel, ezzel is lepirítjuk, majd felöntjük a borral és a Worcester-szósszal, valamint annyi vízzel, hogy épp ellepje, és 15 percig pároljuk. Ekkor adjuk hozzá a zöldborsót, amivel még további 5 percig főzzük, ha szükséges, a folyadékot pótoljuk.
Közben meghámozzuk és felkockázzuk a krumplit, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, hozzáadjuk a vajat és a tejet, krumplinyomóval jól áttörjük, majd szerecsendióval, sóval borssal ízesítjük, és a reszelt sajttal alaposan kikeverjük.
A húsos ragut egy sütőtálba tesszük, a krumplit egyenletesen elosztjuk a tetején, és 180 fokos sütőben kb. 20–25 perc alatt megsütjük.
A sütőből kivéve 10 percet még hagyjuk pihenni, majd tálaljuk.