Írd be, mit keresel:

Pásztorpite, a zseniális angol egytálétel

Nem csak mi, magyarok szeretjük a tartalmas és kiadós rakott egytálételeket, így más népek konyhájából is érdemes ellesnünk egy-két ötletet, amelyekkel változatosabbá tehetjük konyhai repertoárunkat. 

Cookta - 2016.09.01.
Pásztorpite, a zseniális angol egytálétel

Az angolok egyik legismertebb és legkedveltebb fogása a pásztorpite, vagyis a Shephard's Pie, ami egy sajttal gazdagított krumplipüré alatt sülő szaftos húsos ragu kettőse. Nem bonyolult az elkészítése, de nem egy gyors fogás: érdemes megadni a módját, hogy igazán finom, tartalmas fogást kapjunk. Nem érdemes kis mennyiségben készíteni, viszont így több alkalommal is élvezhetjük.

Forrás:
iStock

A fűszeres ragu alapja darált marhahús vagy bárányhús, amit sárgarépa és zöldborsó gazdagít. Hagymás-fokhagymás alappal indul a készítése, erre jön a hús és a zöldségek, egy kis bor és zöldfűszer, valamint a kihagyhatatlan Worcester-szósz, ha már a britek kedvenc ételét készítjük. 

A krumplis réteg egy tejes-vajas krumplipüré, amit egy kis szerecsendióval és reszelt sajttal gazdagítanak, ez a legtöbb esetben cheddar sajtot jelent, de használható hozzá más, nálunk könnyebben beszerezhető sajt is. Vannak, akik tejszínnel és nyers tojással is kikeverik a krumplipürét, amit aztán a húsos ragura halmoznak – szerintünk enélkül is kellően tartalmas ez a kétrétegű, ízekben gazdag egytálétel.

Forrás:
iStock

Pásztorpite – Shephard's Pie

A húsos raguhoz:

  • 60 dkg darált marhahús
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 sárgarépa
  • 15 dkg zöldborsó
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál paradicsompüré
  • 1 evőkanál Worcester-szósz
  • 1 dl vörösbor
  • rozmaring
  • kakukkfű
  • só, bors
  • kevés olaj

A krumplis réteghez:

  • 1 kg krumpli
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • szerecsendió
  • só, bors

Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és az olajon egy serpenyőben dinsztelni kezdjük. Közben meghámozzuk a répát, lereszeljük. A darált húst a dinsztelt hagymára dobjuk, darabosra lepirítjuk, hozzáadjuk a répát és a paradicsompürét, ízlés szerint kakukkfüvet és rozmaringot, alaposan átforgatjuk, majd megszórjuk a liszttel, ezzel is lepirítjuk, majd felöntjük a borral és a Worcester-szósszal, valamint annyi vízzel, hogy épp ellepje, és 15 percig pároljuk. Ekkor adjuk hozzá a zöldborsót, amivel még további 5 percig főzzük, ha szükséges, a folyadékot pótoljuk.

Közben meghámozzuk és felkockázzuk a krumplit, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, hozzáadjuk a vajat és a tejet, krumplinyomóval jól áttörjük, majd szerecsendióval, sóval borssal ízesítjük, és a reszelt sajttal alaposan kikeverjük.

A húsos ragut egy sütőtálba tesszük, a krumplit egyenletesen elosztjuk a tetején, és 180 fokos sütőben kb. 20–25 perc alatt megsütjük.

A sütőből kivéve 10 percet még hagyjuk pihenni, majd tálaljuk.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.