Az érett sajtokkal mennyeien harmonizálnak az édes ízek, legfőképpen a gyümölcsök, de gyakran mézzel is megbolondítják az ínyencek az aromásabb sajtokat. Egy francia különlegességet ajánlunk most, ami körtével és camembert sajttal készül. Különleges finomság egy pohár bor mellé, vagy pirítóshoz, vacsorára.
Nagyon egyszerű és mutatós, igazi különlegesség, amit az ősz egyik ajándékával, a méltatlanul nélkülözött körtével készíthetünk. A körte és az alma rokonsága nem vitatható, mégis az alma viszi a prímet: a lédús, szaftos, illatos körte jócskán lemarad mögötte. Szeressük őt is, magában vagy ételbe komponálva.
Az igaz, hogy az alma könnyebben eltartható, a körte épp tökéletesen érett formában a legélvezetesebb, amit az őszi hónapokban érdemes kiélvezni. Az alábbi recept mutatja, mennyire zseniális egy kis vajban, mézzel vagy juharsziruppal átsütve, sajttal kombinálva.
Kínálhatjuk hidegen, forró pirítósra téve, de meg is süthetjük forró sütőben 5–6 perc alatt. Az olvadt camembert és a körte is mennyei egy kis kenyérrel és egy pohár borral. Videó és részletes recept!
Ínyenc camembert sült körtével
Hozzávalók:
Elkészítés: A körtét meghámozzuk, félbevágjuk, kimagozzuk, cikkekre vágjuk. A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, majd a körtét rádobjuk, sütni kezdjük, a mézzel vagy a juharsziruppal meglocsoljuk, karamellizáljuk.
A diót durvára vágjuk vagy egy mozsárban kissé összetörjük.
A camembert sajtot lapjában félbevágjuk, megkenjük 1-2 evőkanl mascarpone krémsajttal, megszórjuk a dió felével, körkörösen kirakjuk a körtével, majd befedjük a camembert sajt másik felével.
Fóliába csomagoljuk, és néhány órát érleljük hűtőben, majd cikkekre vágva kínáljuk pirítóssal, de meg is süthetjük néhány perc alatt forró sütőben.