A zöldségfasírt nagy kedvencünk, mert gyors, olcsó, egyszerű és nagyon finom, ráadásul számtalan verzióban készíthetjük. A hétvégén cukkinivel készítettük, fokhagymásan, ráadásul többször is, mert akkora sikere volt.
Ebédre készült először a klasszikus fasírt mellé vegetáriánus alternatívaként, de hamarabb elfogyott, mint a húsos változat, ráadásul a gyerekek is kapkodtak utána, és az ő kezdeményezésükre vasárnap vendégek fogadására is ez készült – fokhagymás tejföllel így is nagy sikere volt.
A cukkini most kimondottan olcsó, emellett pedig csak egy kis reszelt sajt, tojás és zsemlemorzsa kell hozzá, valamint fűszerek. Aki gluténmentesen készítené, váltsa ki nyugodtan a zsemlemorzsát finomabb szemű zabpehellyel, úgy is nagyon finom!
Sajtos-fokhagymás cukkinigolyók
Hozzávalók:
Valamint:
Elkészítés: A cukkinit megmossuk, végeit levágjuk, és nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük, meghintjük egy nagyobb csipet sóval, összekeverjük, és hagyjuk állni 15 percet, míg egy kis levet ereszt. Közben a sajtot lereszeljük, a fokhagymát megpucoljuk.
A cukkini levét kinyomkodjuk, tálba tesszük, hozzáadjuk a reszelt sajtot, a zúzott fokhagymát, borsot, beleütjük a tojást, elkeverjük, majd 3-4 evőkanál zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy formázható masszát kapjunk.
A masszából diónyi golyókat formázunk, lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, és bő, forró olajban pirosra sütjük. Konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.
Hidegen, melegen is tálalhatjuk.