Nagyon szeretjük a krémlevest, mert egyszerű, gyors, jól variálható, de ugyanakkor ünnepivé is tehető egy-két kiegészítővel. Most karfiolból készült, és csak ajánlani tudjuk!
Egy fej hagyma, két-három szem burgonya, tetszőlegesen zöldség, egy kis alaplé, ennyi kell egy alap krémleveshez, amit aztán ízlés szerint fűszerezhetünk és gazdagíthatunk, nagyon nem lehet mellényúlni… Ha igazán selymes, tartalmas levesre vágyunk, érdemes egy kis tejszínnel, krémsajttal vagy mascarponével gazdagítani, illetve egy kis karakteres sajtot is bevethetünk, ami még teljesebbé teszi a leves ízharmóniáját és állagát is.
Minden krémleveshez jól jön egy kis ropogós levesbetét, izgalmasabbá teszi. Ez lehet kész levesgyöngy vagy kruton, de házilag is készíthetünk fűszeres vajban pirított kenyérkockát, kis csilivel pirított tökmagot, de akár ropogósra sült baconfalatokkal még a húsimádókat is rávehetjük a zöldségkrémleves lelkes elfogyasztására.
Az alábbi karfiolos változat gyors vacsoraként éppúgy megállja a helyét, mint ünnepi fogásnak, köszönhetően a karfiol és a rokfort összhangjának, szívből ajánljuk kipróbálásra!
Rokfortos karfiolkrémleves baconcsipsszel
Hozzávalók:
Elkészítés: Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, rádobjuk a hagymát, a szárzellert és a burgonyát, és kevergetve kissé megdinszteljük, majd hozzáadjuk a rózsáira szedett karfiolt és a zöldségalaplevet, felforraljuk, és gyenge tűzön 15–20 percig főzzük, amíg minden zöldség megpuhul.
Ekkor botmixerrel krémesítjük, hozzáadjuk a tejszínt, a rokfort felét, sózzuk, borsozzuk, majd addig melegítjük, míg a sajt felolvad, ezután lehúzzuk a tűzről, és néhány percet pihentetjük.
Egy száraz serpenyőt felmelegítünk, a bacont csíkokra vágjuk, és ropogósra sütjük.
A levest tányérokba szedjük, rámorzsoljuk a maradék rokfortot és megszórjuk a ropogós baconnel.
Tipp: Rokfort helyett készíthető más típusú, zsírosabb sajtokkal, a cheddar például jó választás.