Írd be, mit keresel:

Karfiolból krémleves, sajttal és baconnel bolondítva

Nagyon szeretjük a krémlevest, mert egyszerű, gyors, jól variálható, de ugyanakkor ünnepivé is tehető egy-két kiegészítővel. Most karfiolból készült, és csak ajánlani tudjuk!

Cookta - 2016.09.23.
Karfiolból krémleves, sajttal és baconnel bolondítva

Egy fej hagyma, két-három szem burgonya, tetszőlegesen zöldség, egy kis alaplé, ennyi kell egy alap krémleveshez, amit aztán ízlés szerint fűszerezhetünk és gazdagíthatunk, nagyon nem lehet mellényúlni… Ha igazán selymes, tartalmas levesre vágyunk, érdemes egy kis tejszínnel, krémsajttal vagy mascarponével gazdagítani, illetve egy kis karakteres sajtot is bevethetünk, ami még teljesebbé teszi a leves ízharmóniáját és állagát is.

Minden krémleveshez jól jön egy kis ropogós levesbetét, izgalmasabbá teszi. Ez lehet kész levesgyöngy vagy kruton, de házilag is készíthetünk fűszeres vajban pirított kenyérkockát, kis csilivel pirított tökmagot, de akár ropogósra sült baconfalatokkal még a húsimádókat is rávehetjük a zöldségkrémleves lelkes elfogyasztására. 

Forrás:
iStock

Az alábbi karfiolos változat gyors vacsoraként éppúgy megállja a helyét, mint ünnepi fogásnak, köszönhetően a karfiol és a rokfort összhangjának, szívből ajánljuk kipróbálásra!

Rokfortos karfiolkrémleves baconcsipsszel

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej karfiol
  • 2,5 dkg vaj
  • 1 nagyobb fej hagyma apróra vágva
  • 2 szál szárzeller feldarabolva
  • 2 kisebb burgonya hámozva, kockázva
  • 1,5 liter zöldségalaplé
  • 5 dkg rokfort
  • 4 szelet bacon
  • 1 dl tejszín
  • só, frissen őrölt bors

Elkészítés: Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, rádobjuk a hagymát, a szárzellert és a burgonyát, és kevergetve kissé megdinszteljük, majd hozzáadjuk a rózsáira szedett karfiolt és a zöldségalaplevet, felforraljuk, és gyenge tűzön 15–20 percig főzzük, amíg minden zöldség megpuhul.

Ekkor botmixerrel krémesítjük, hozzáadjuk a tejszínt, a rokfort felét, sózzuk, borsozzuk, majd addig melegítjük, míg a sajt felolvad, ezután lehúzzuk a tűzről, és néhány percet pihentetjük.

Egy száraz serpenyőt felmelegítünk, a bacont csíkokra vágjuk, és ropogósra sütjük.

A levest tányérokba szedjük, rámorzsoljuk a maradék rokfortot és megszórjuk a ropogós baconnel.

Tipp: Rokfort helyett készíthető más típusú, zsírosabb sajtokkal, a cheddar például jó választás. 
 

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.