Írd be, mit keresel:

Mindenmentes fahéjas csiga – tökéletesített recepttel

Isteni finom, puha és mennyei az illata: az ősz nem lehet teljes fahéjas csiga nélkül. Ez a mindenmentes recept pedig a diétázóknak is tökéletes.

Cookta - 2016.10.30.
Mindenmentes fahéjas csiga – tökéletesített recepttel

Amikor pár éve hazaértem Svédországból, annyira sajgott a szívem a svéd fahéjas csiga után, hogy eldöntöttem: ezt a receptet nekem is meg kell tanulnom elkészíteni. Hatalmas sikerélményt nyújtott, amikor először vettem ki a gyönyörűen megkelt, fűszeresen-forrón illatozó csigákat (nyálcsorgás). Tulajdonképpen ez volt az első kelt tésztás recept, amit elsajátítottam, olyan sokszor csináltam meg, hogy a végén már érzéssel, szem alapján is össze tudtam dobni bárhol, bármikor. Csakhogy ezek még a diéta előtti idők voltak: fehér liszt, cukor, vaj, könnyített pálya.

Forrás:
Zita

Az utóbbi években viszont a csigás receptjeim velem együtt változtak: először inzulinrezisztencia-barát teljes kiőrlésű csiga volt napirenden, aztán IR-es gluténmentes (itt már voltak problémák, amit jó sok tojással és egy kis kukoricaliszt bevonásával küszöböltem ki), majd eljutottunk a mostani állapotba is: a teljes kiőrlésű, glutén-, tej-, tojás- és kukoricamentes förtelmekig. Mert bizony nagyon sokáig minden próbálkozásom szinte teljes kudarcba fulladt. Nem mintha nem lettek volna ehetőek a végtermékek, de ez minden, amit pozitívumként fel tudnék hozni velük kapcsolatban. Egy darabig fel is hagytam az újabb kísérletekkel, túlságosan letört, amikor az órákon át tartó készülődés és sütés után lekvárba vagy mogyoróvajba mártva próbáljuk menteni, ami menthető.

Végül felbőszültem, elolvastam egy csomó cikket arról, hogy milyen hibát hogyan lehet kiküszöbölni, és így megszületett az a fahéjas csiga, amit most már szégyenkezés nélkül tennék akár finnyás vendégek elé is. És hogy mi az a sok minden, amit ez a recept tud? Glutén-, tej-, tojás- és kukoricamentes, lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmazó IR-barát csiga, ami szépen megkel, könnyű bánni a tésztájával (bűvészkedés nélkül is ki lehet nyújtani!), mutatós és finom. A töltelék pedig tetszés szerint variálható, készíthetünk kakaós, kókuszos, pizzás vagy akár májkrémes csigát is. Mert miért ne. Én most fahéjas-szilvás és feketeribizlis-kakaós verziókat alkottam.

Forrás:
Zita

Mindenmentes fahéjas csiga

Hozzávalók
A tésztához:

  • 3 dl langyos kókusztej
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál száraz élesztő
  • 0,75 dl olaj vagy kókuszzsír
  • 1 evőkanál almaecet
  • 1 lenmagtojás (1 evőkanál lenmagliszt + 3 evőkanál víz)
  • 36 gramm útifűmaghéj
  • 1 evőkanál almapüré
  • 1 gramm aszkorbinsav (opcionális)
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 0,5 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál só
  • 1 dl xilit
  • 6 dkg tápiókaliszt
  • 6 dkg barna rizsliszt
  • 10 dkg kölesliszt
  • 14 dkg hajdinaliszt

A töltelékhez:

  • 10 dkg kókuszzsír
  • fahéj
  • 1 dl xilit
  • 1 evőkanál cukormentes szilvalekvár

Elkészítés: A kókusztejben elkeverjük a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.

Amíg az élesztőre várunk, elkészíthetjük a lenmagtojást: a lenmaglisztet és a vizet egy pohárban kocsonyás-pudingos állagúra keverjük.

Az olajat, az almaecetet és az útifűmaghéjat belekeverjük az élesztős tejbe. Kicsit félretesszük, megvárjuk, amíg az útifűmaghéj megszívja magát nedvességgel.

Addig a száraz hozzávalókat is elvegyítjük egymással.

Ha elkészült, hozzákeverhetjük a tejhez az almapürét, hozzáadjuk a lenmagtojást is, majd mehetnek bele a száraz alapanyagok. Jól összekeverjük, míg egynemű, kicsit nedves tésztát nem kapunk (az útifűmaghéj még úgyis felvesz egy kis nedvességet), majd 40 percet hagyjuk kelni. Közben elkészítjük a tölteléket.

Ha megkelt, átgyúrjuk a tésztát, kettéválasztjuk. Az egyik felét vékonyra kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, feltekerjük, majd egy éles késsel  1-2 cm széles csíkokat vágunk belőle.

A nyers csigákat betehetjük egymás mellé egy jénai tálba vagy sütőpapíron egy tepsibe. Ha még aznap meg szeretnénk őket sütni, hagyjuk kelni még 40 percet (és készítsük el addig a tészta másik részét is). De kipróbálhatjuk a hűtős verziót is, ebben az esetben a második kelesztés egy éjszaka alatt, a hűtőben történik.

Ha megkeltek, mehetnek be a sütőbe, ahol 180 fokon 20–25 perc alatt készre sütjük.

Tippek:
Ha nem sürgős a sütés, melegen ajánlom a hűtőben való kelesztést, eddig remek tapasztalataim vannak vele.
Ha érzékeny vagy az élesztőre, akkor helyette használhatsz szódabikarbónát is.

Forrás:
Zita

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.