Odavagyunk az egyszerű, de egészséges krémes desszertekért, ehhez pedig az apró tápiókagyöngyök nagyon jó alapul szolgálnak. A thai eredetű pudingot érdemes meghonosítani, mert nem csak gluténmentes, de tej nélkül is készíthető, bármilyen gyümölccsel jól párosítható – és nagyon finom!
A lágy, semleges ízű tápióka nálunk még kevéssé ismert és használt alapanyag, pedig ideális szénhidrátforrás, a gluténérzékenyeknek valóságos ajándék, változatosan készíthető és használható – itt olvashattok róla bővebben –, a barátkozást pedig érdemes ezzel az isteni pudinggal kezdeni, ami desszertnek, uzsonnának, de akár még reggelinek is tökéletes, gyakorlatilag elronthatatlan, így biztos lesz a sikerélmény.
Aki először készít tápiókát, érdemes a kisebb szeműt vásárolni, gyorsabban megfő, jobban kezelhető, nem maradnak benne kemény darabok. Aki csokisan szeretné, keverhet bele a végén egy kis kakaót, de egészen semleges ízének köszönhetően fahéjjal, kardamommal is megadhatjuk a puding karakterét. Bármilyen gyümölcs vagy akár gyümölcspüré jól illik hozzá, nem csak a mangó, a kókusztej helyett pedig készíthető tehéntejjel vagy gabonatejjel is, de az enyhén kókuszos íz azért nagyon jól áll neki…
Kókusztejes tápiókapuding mangóval
Hozzávalók:
Elkészítés: A tápiókagyöngyöt egy kis lábasba kimérjük, ráöntjük a vizet, és 10 percet állni hagyjuk, amíg felszívja a vizet. Közben a mangót meghámozzuk, húsát levágjuk a magról, apróra kockázzuk vagy pürésítjük, ahogy szeretnénk.
A kókusztejet a tápiókára öntjük, és gyenge tűzön kevergetve főzni kezdjük. Gyorsan elkészül, látni fogjuk, ahogy kocsonyásodik és áttetszővé válnak a szemek, ha szükséges, kevés vizet vagy kókusztejet adhatunk még hozzá. A tűzről lehúzva elkeverjük benne a cukrot és a vaníliás cukrot.
A mangót 4 pohár, kehely vagy akár kisebb befőttesüvegbe elosztjuk, rákanalazzuk a pudingot, és hűlni hagyjuk. Langyosan vagy hidegen kínáljuk, a tetejét megszórva egy kevés kókuszreszelékkel.