Írd be, mit keresel:

Ételízesítő házilag – tartósítószer és ízfokozó nélkül

A piac most tele van szebbnél szebb gyökérzöldségekkel, még épp elcsíphetjük az utolsó hazai kápia paprikákat, hogy üvegbe zárjuk őket egy jóféle ételízesítő formájában, amit egész évben használhatunk majd.

Cookta - 2016.11.12.
Ételízesítő házilag – tartósítószer és ízfokozó nélkül

Az ételízesítő nagyon beépült az életünkbe, szinte elmaradhatatlan a legtöbb levesből, raguból, viszont tartalmaz „nemszeretem” tartósítót és nátrium-glutamátot, vagyis ízfokozót, sok sót, viszont kevés zöldséget. A nátrium-glutamát egy kétes hírű adalékanyag, rengetegen támadták és vádolták izom- és idegkárosító hatása miatt, valamint a vérnyomás és a vérkeringés káros befolyásolása okán. Akármi is legyen az igazság, jobb a békesség és a természetes, adalékmentes, házi változat, ami kiadós és egyszerű.

A tartósításnak két ősi módja van: a sózás és a szárítás. A sózással gyorsabban üvegbe zárhatjuk a házi ételízesítőnket, hiszen itt a zöldségeket csak előkészíteni, darálni, sózni kell, míg a szárításnál a sütőben vagy aszalógépben jó pár óráig szükséges hőkezelni is a zöldségeket. Sózással ráadásul kevesebb a veszteség és jobban megmarad a zöldségek eredeti aromája és textúrája, de a szárításról sem beszélünk le senkit. 50-60 fokon érdemes a sütőben kiterítve aszalni a vékonyra nyalult zöldségeket kiterítve, időnként megforgatva, míg egészen szárazak lesznek. Ezután le is darálhatjuk őket.

Igazi receptje a házi sós ételízesítőnek sincs, a lényeg az, hogy alaposan megtisztított és megmosott, leszárított zöldséggel dolgozzunk, és legyen egy ügyes, erős darálónk, cutterunk vagy elektromos reszelőnk, aprítónk. Fontos az is, hogy kis üvegekbe tegyük el a házi keveréket, így viszonylag gyorsan elhasználható felbontás után, mert bár nem romlik a só miatt, de a színe megváltozhat, ha levegőt kap. A zöldségek aránya és összetétele ízlés szerint módosítható, a lényeg az, hogy 1 kg kész keverékhez minden esetben legalább 20 dkg sót adjunk.

Ételízesítő házilag

Hozzávalók:

  • 1 kg sárgarépa
  • 50 dkg fehérrépa
  • 1 kg kápia paprika
  • 25 dkg zeller
  • 25 dkg karalábé
  • 20 dkg hagyma
  • 20 dkg paradicsom
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 nagy csokor petrezselyemzöld
  • 3-4 szál zellerzöld

Elkészítés: A zöldségeket meghámozzuk, megtisztítjuk, megmossuk, feldaraboljuk. A rendelkezésünkre álló eszközzel aprítjuk vagy daráljuk a petrezselyemmel és a zellerzölddel együtt, lemérjük, és kilónként 20 dkg sót adunk hozzá, alaposan összeforgatjuk, és 20 percet pihentetjük, hogy levet engedjen.

Kisebb méretű tiszta üvegekbe kanalazzuk, szorosan lezárjuk, hűvös helyen tartjuk, felbontás után már a hűtőben érdemes helyet keresni neki.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.