Megfigyeltétek, hogy a kiadós, kevés alapanyagból készülő fogások a legnagyobb kedvencek? Nemcsak nálunk, de szerte a világban örök kedvencek a kényszerből, szegénységből vagy épp praktikumból született egyszerű ételek. Most egy isteni francia tepsis krumpli következik, amit kötelező kipróbálni! Nagyon finom, rém egyszerű, elronthatatlan...
A kevesebb több, tartja a mondás, és ez bizony sok ételre is igaz: kevés, de jól megválasztott alapanyaggal isteni ételeket varázsolhatunk, fűszereset, illatosat, tartalmasat, mégis egyszerűt, és erre minden népnek és konyhának vannak nagyon is finom bizonyítékai. Nézzük csak a krumplit, mennyire kreatívan lehet használni!
A magyar konyhában a paprikás krumpli, a grenadírmars vagy a rakott krumpli dobogós az egyszerű, de kiadós és tartalmas ételek versenyében, de a brassói is igencsak esélyes. A krumplis tészta is örök kedvenc, akár a felvidéki vagy szlovák gyökerekkel bíró sztrapacskára gondolunk, akár a megkerülhetetlen olasz krumplinudlira, a gnocchira. Vagy gondoljunk a tócsnira, ami nem csak nálunk népszerű: a svájciak nemzeti étele, a rösti is nagyon hasonló, és nem mellesleg isteni finom, valamint rém egyszerű. És ha már egyszerű és krumplis, kihagyhatatlan a spanyol tortilla, a tojással összesütött burgonyás lepény, vagy a franciák ellenállhatatlan egytálétele, a tartiflette.
A tartiflette egy tartalmas téli egytálétel, amiben a krumpli mellett vékonyra szelt hagyma, húsos szalonna és olvadós sajt van, az ínyencebb változatban egy kis fehérbor és némi tejszín. Nem kimondottan diétás, de hidegben úgyis kell egy kis pluszkalória, amit ennél finomabban nem is tudnánk bevinni a szervezetbe. Azért érdemes egy kis salátát vagy savanyúságot kínálni mellé, hogy könnyebb legyen a feldolgozás a gyomorban, a savaknak és rostoknak köszönhetően. Jöjjön hát a recept!
Tartiflette (francia, csőben sült sajtos burgonya)
Hozzávalók:
Elkészítés: A krumplit héjában megfőzzük, majd leszűrjük, kicsit hűlni hagyjuk, meghámozzuk, felkarikázzuk vagy felkockázzuk.
A szalonnát felkockázzuk, a hagymát félkarikákra vágjuk, és egy serpenyőben az olajon megfuttatjuk mindkettőt, hozzáadjuk a fehérbort, és 5 perc alatt elfőzzük róla.
A felkarikázott krumplit és a szalonnás hagymát egy tepsibe öntjük, összeforgatjuk, sózzuk, borsozzuk, egyenletesen meglocsoljuk a tejszínnel, majd a sajtot ráreszeljük vagy felkockázva rászórjuk.
Előmelegített 180 fokos sütőben 20 perc alatt összesütjük.