Írd be, mit keresel:

Far breton: tejes pite téli változatban

A tejes pite tulajdonképpen egy sült puding, nincs tésztája, vagyis a krémes tejsodó maga a sütemény. Nagyon egyszerű összeállítani, a többi pedig a sütő dolga. Most a francia, pontosabban bretagne-i klasszikus tejes pite, a far breton receptjét osztjuk meg veletek.

Cookta - 2016.11.17.
Far breton: tejes pite téli változatban

Bretagne híres a kiváló vajról és tejtermékeiről, nem csoda hát, ha egyik emblematikus desszertje a far breton, az aszalt szilvával gazdagított tejes pite. Igazi rusztikus fogás, amit nagyon egyszerű elkészíteni, tulajdonképpen egy vajjal gazdagított sűrű palacsintatészta, amihez az alapanyagokat – a tojást, a tejet, a lisztet, a cukrot és az olvasztott vajat – egyszerűen csak össze kell keverni. Kerül bele még némi vanília, illetve aszalt szilva is.

Az aszalt szilvát érdemes beáztatni a készítés előtt: hagyományosan fekete teába vagy rumba áztatják a szilvát Bretagne-ban, de használható konyak vagy gyümölcstea is hozzá. Mivel ez az egyetlen „tölteléke” a süteménynek, meghatározó, hogy mit használunk ehhez. Létezik olyan változat is, amelyben a tejes keverékbe is kerül egy kevés rum, hogy illatosabb legyen.

A sütés alatt a tejes pite megemelkedik, majd kissé összeesik, ez így természetes, szó sincs arról, hogy esetleg elrontottunk volna valamit, a far bretonnál ez amúgy is lehetetlen. Amilyen finom, olyan egyszerű és elronthatatlan.

Far breton aux pruneaux – aszalt szilvás tejes pite Bretagne-ból

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg liszt
  • 6 dl tej
  • 8 dkg vaj + a forma kikenéséhez
  • 15 dkg aszalt szilva
  • 1/2 dl rum

Elkészítés: Az aszalt szilvát egy tálkába tesszük, ráöntjük a rumot, és annyi vizet, hogy épp ellepje.

A tojásokat egy keverőtálba ütjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a lisztet, majd a felolvasztott, de már nem forró vajat, elkeverjük, majd folyamatos kevergetés mellett apránként hozzáadjuk a tejet, míg egy sima, sűrű palacsintatészta jellegű masszát kapunk.

Egy pitetálat vastagon kivajazunk, az aljára rakosgatjuk az aszalt szilvát, erre öntjük a tésztát.

180 fokos sütőbe toljuk, és kb. 35-40 perc alatt megsütjük, akkor jó, ha már kicsit barnára sült a teteje.

Megnézem >>

Megnézem >>
Forrás:
Alexandra.hu

Ez is érdekelhet: Francia konyha – több mint 100 fontos recept

A franciák híresek a gasztronómia iránti kitüntetett figyelmükről, valamint választékosságukról az alapanyagok, a főzés és az étkezés területén. Valójában mindennél jobban szeretnek enni, és csodálatos konyhájuk tükrözi a jó ételek iránti szenvedélyüket. Minden régiónak megvannak a maga specialitásai, a könyv a tradicionális receptek legjobbjaiból válogat. Aki a jó konyhát az élet egyik igényes örömszerzési forrásának tartja, inspirációt meríthet a receptekből.

– 112 nélkülözhetetlen autentikus francia ételrecept
– rövid bevezető hasznos ötletekkel az egyes fejezetek előtt
– könnyen áttekinthető lista a hozzávalókról és az elkészítés módja lépésről lépésre
– minden recept mellett inspiráló fotóillusztrációk

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.