Férfias fogás, amit egy nő tett világszerte ismertté: ez a burgundi marharagu, a boeuf bourguignon, ami bár francia, szinte elronthatatlan, nagyon egyszerű, isteni finom, melengető téli étel, és nem csak a férfinép rajong érte.
Majdnem olyan, mint a vörösboros marhapörkölt, csak nincs benne paprika, van viszont gomba és répa, de ugyanolyan sűrű, szaftos, elképesztően aromás és gazdag. Szűk fél óra az összeállítása, utána rábízhatjuk a sütőre, a konyhából áradó illatok pedig egyszerűen csodásak, otthonosak, melengetőek. Ha megfelelő alapanyagokkal dolgozunk, akkor tényleg tökéletes fogást tálalhatunk minimális munkával, ami ráadásul egy francia klasszikus.
De mi is a megfelelő alapanyag? A legfontosabb a hús és a bor. Márványos húsrészt válasszunk, így nem fő szét darabokra, de omlós és puha lesz: ehhez tökéletes a marhalapocka, a marhapofa és a marhanyak is. Ami a bort illeti: nem kell különleges francia bort vennünk, de jó minőségű száraz vörösborral érdemes dolgoznunk, ez adja meg a fogás alapízét, a szaft legfontosabb alapanyagát. A főzés során besűrűsödik, savasságával puhítja a húst, minden alapanyagot átitat ízeivel.
Julia Child tette világhíressé ezt a házias és kiadós fogást, ami ezer módon készíthető: vannak, akik gyöngyhagymát is tesznek bele, mások a köretet – a krumplit – is a fűszeres szaftban főzik meg, de kínálhatjuk krumplikrokettel vagy buronyafánkkal is. Nagyon finom, melengető, otthonos fogás, és bár sok borral készül, a hosszú főzés során az alkoholtartalom teljesen elpárolog, így mindenki fogyaszthatja.
Burgundi marharagu (Boeuf bourguignon)
Hozzávalók:
Elkészítés: A hagymákat, a sárgarépát és gombát megtisztítjuk, a répát felkarikázzuk, a gombát méretétől függően félbe vagy négybe vágjuk. A salottahagymát négybe vágjuk, a vöröshagymát felaprítjuk. A húsos szalonnát apróra kockázzuk, a marhahúst kb. 4×4 centis kockákra vágjuk.
A vajat felhevítjük egy sütőbe is tehető vastagfalú edényben, beletesszük a marhahúst, minden oldalán megkapatjuk kicsit, majd kivesszük, félretesszük.
A visszamaradt zsiradékra kerül a felkockázott húsos szalonna és a felaprított vöröshagyma, ezeket kevergetve addig pároljuk, amíg a hagyma összeesik. Ekkor hozzáadjuk a felkarikázott répát, az előkészített gombát és a negyedelt salottahagymát, majd az elősütött húst.
Összeforgatjuk, majd felöntjük az alaplével és a vörösborral, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zöldfűszereket, felforraljuk, majd lefedve 160 fokos sütőbe tesszük legalább 3 órára.
Megkóstoljuk, ha még nem elég puha a hús, akkor még visszatesszük 30–40 percre.
Ha elkészült, főtt burgonyával, burgonyafánkkal, krokettel vagy friss kenyérrel tálaljuk.
Ez is érdekelhet: Férfias fogások
A FÉRFI szívéhez a GYOMRÁN KERESZTÜL vezet az út. Így volt ez régen, és így van ez ma is.
De mi is az, ami felvidítja a férfit, ha evésről van szó? A BOLHAMÉRETŰ ADAGOK és a visszafogott fűszerezés? NA NE! Kerüljön végre a tányérra EMBERES ADAG, legyen íze az ételnek, a főzés és az evés is legyen igazi ÖRÖM – haverokkal, barátnővel vagy családdal, a lényeg: LAKJUNK VÉGRE JÓL!