Ezek a pogácsák hipp-hopp elkészülnek, se hajtogatni, se keleszteni nem kell őket. Mindenmentes, alakbarát, inzulinrezisztancia-kompatibilis és isteni finom!
Úgy gondoltam, nem járja, hogy csak édes sütemények sorakoznak a The Puur blog repertoárjában, úgyhogy ma egy igazi klasszikus sós vendégváró receptet hoztam. Mondanom se kell, hogy ez a vegán és gluténmentes pogácsa rengeteg szempontból eltér a szokványos receptektől, viszont az íze, illata és külleme teljesen pogácsás, szóval szerintem megilleti ez a név.
Jó tudni!
Természetesen ez a recept is glutén-, tejtermék-, tojás- és cukormentes, nem tartalmaz élesztőt sem, és a 160 grammos diétába is beilleszthető. A répát nemcsak az íze miatt raktam bele, hanem a benne lévő pektintartalom miatt is – az fogja össze a tésztát tojás helyett –, illetve a répának köszönhetően a pogik még másnap is puhák maradnak. A színük egészen különleges, az állagot tekintve pedig kívül ropogósak, belül puhák és omlósak. Mivel ez nem egy élesztős-hajtogatós recept, ezért sokkal gyorsabban el is készül. Én egyik reggel, munka előtt is össze tudtam dobni egy adagot, alig több mint fél óra alatt (persze nem most készítettem el először, azt is hozzá kell tenni).
A teljes recept 227 gramm szénhidrátot tartalmaz, aminek több mint háromnegyede lassú felszívódású – tehát tízóraira és uzsonnára is fogyaszthatjuk IR-diéta esetén is. Nekem ennyi tésztából 40 darab pogácsa jött ki, ami azt jelenti, hogy darabonként 5,7 gramm szénhidráttal kell számolnunk.
Glutén-, tejtermék- és tojásmentes pogácsák kelesztés nélkül, répával
Hozzávalók:
Elkészítés: A répákat megtisztítjuk és megpároljuk. (Mikróban is lehet, pár perc alatt el is készül.)
Egy nagyobb tálban összekeverjük a vizet, a sót, az olajakat, az aszkorbinsavat és a tahinit, majd hozzáadjuk a lenmagpelyhet is.
Ha megpárolódtak a répák, villával (vagy botmixerrel) pürésítjük őket, aztán hozzákeverjük az olajos masszához.
A liszteket és a szódabikarbónát kimérjük, hozzáadjuk az olajos keverékhez, és addig gyúrjuk, amíg egynemű tésztát nem kapunk. Pár percet pihentetjük a hűtőben, addig előmelegítjük a sütőt 180 fokra és előkészítünk egy tepsit, amire sütőpapírt teszünk.
A tésztát ujjnyi vékonyra nyújtjuk (én csak szétnyomkodtam tenyérrel, nem is kellett sodrófa hozzá), a tetejét késsel berácsozzuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a széleiket egy kicsit összesodorjuk, hogy magasabb legyen, majd áttesszük a sütőpapírra.
10 percig alul-felül sütéssel, aztán 10 percig légkeveréssel aranybarnára sütjük.