Írd be, mit keresel:

Isteni mindenmentes pogácsák kelesztés nélkül, répával

Ezek a pogácsák hipp-hopp elkészülnek, se hajtogatni, se keleszteni nem kell őket. Mindenmentes, alakbarát, inzulinrezisztancia-kompatibilis és isteni finom!

Cookta - 2016.11.22.
Isteni mindenmentes pogácsák kelesztés nélkül, répával

Úgy gondoltam, nem járja, hogy csak édes sütemények sorakoznak a The Puur blog repertoárjában, úgyhogy ma egy igazi klasszikus sós vendégváró receptet hoztam. Mondanom se kell, hogy ez a vegán és gluténmentes pogácsa rengeteg szempontból eltér a szokványos receptektől, viszont az íze, illata és külleme teljesen pogácsás, szóval szerintem megilleti ez a név.

Forrás:
Zita

Jó tudni!

Természetesen ez a recept is glutén-, tejtermék-, tojás- és cukormentes, nem tartalmaz élesztőt sem, és a 160 grammos diétába is beilleszthető. A répát nemcsak az íze miatt raktam bele, hanem a benne lévő pektintartalom miatt is – az fogja össze a tésztát tojás helyett –, illetve a répának köszönhetően a pogik még másnap is puhák maradnak. A színük egészen különleges, az állagot tekintve pedig kívül ropogósak, belül puhák és omlósak. Mivel ez nem egy élesztős-hajtogatós recept, ezért sokkal gyorsabban el is készül. Én egyik reggel, munka előtt is össze tudtam dobni egy adagot, alig több mint fél óra alatt (persze nem most készítettem el először, azt is hozzá kell tenni).

A teljes recept 227 gramm szénhidrátot tartalmaz, aminek több mint háromnegyede lassú felszívódású – tehát tízóraira és uzsonnára is fogyaszthatjuk IR-diéta esetén is. Nekem ennyi tésztából 40 darab pogácsa jött ki, ami azt jelenti, hogy darabonként 5,7 gramm szénhidráttal kell számolnunk.

Forrás:
Zita

Glutén-, tejtermék- és tojásmentes pogácsák kelesztés nélkül, répával

Hozzávalók:

  • 10 dkg kölesliszt
  • 7 dkg hajdinaliszt
  • 7 dkg barna rizsliszt
  • 4 dkg tápiókaliszt (vagy kukoricaliszt, ha nem vagy rá érzékeny)
  • 3 púpos evőkanál lenmagpehely
  • 20 dkg répa (tisztítás után ennyi)
  • 1 dl víz
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál csilis olaj
  • 0,75 teáskanál só
  • 1 g aszkorbinsav (vagy pár csepp citromlé, esetleg 1 evőkanál almaecet)
  • 1 teáskanál tahini (szezámpaszta, de el is hagyható)
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna

Elkészítés: A répákat megtisztítjuk és megpároljuk. (Mikróban is lehet, pár perc alatt el is készül.)

Egy nagyobb tálban összekeverjük a vizet, a sót, az olajakat, az aszkorbinsavat és a tahinit, majd hozzáadjuk a lenmagpelyhet is.

Ha megpárolódtak a répák, villával (vagy botmixerrel) pürésítjük őket, aztán hozzákeverjük az olajos masszához.

A liszteket és a szódabikarbónát kimérjük, hozzáadjuk az olajos keverékhez, és addig gyúrjuk, amíg egynemű tésztát nem kapunk. Pár percet pihentetjük a hűtőben, addig előmelegítjük a sütőt 180 fokra és előkészítünk egy tepsit, amire sütőpapírt teszünk.

A tésztát ujjnyi vékonyra nyújtjuk (én csak szétnyomkodtam tenyérrel, nem is kellett sodrófa hozzá), a tetejét késsel berácsozzuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a széleiket egy kicsit összesodorjuk, hogy magasabb legyen, majd áttesszük a sütőpapírra.

10 percig alul-felül sütéssel, aztán 10 percig légkeveréssel aranybarnára sütjük.

Forrás:
Zita

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.