Minden kultúrának megvannak a maga karácsonyi hagyományai, ünnepi fogásai és süteményei. Franciaországban a fatörzstorta bír a legrégebbi hagyományokkal és a legnagyobb kultusszal.
Fatörzstorta nélkül nem létezik karácsony – eredetéről itt olvashattok, recept is van hozzá –, sőt, többször is asztalra kerül az ünnepek alatt, és míg régebben inkább otthon készült, pár éve-évtizede a híres cukrászok előrukkoltak saját kreációikkal. A klasszikusan fatönkre emlékeztető csokoládés vagy gesztenyés barna piskótatekercset marcipánból formázott gombákkal és levelekkel díszítették, de a cukrászok fantáziája elszabadult, és mára már mindenféle elképesztő gyönyörűséggel lepik meg karácsonyra a gasztromán franciákat.
A legnagyobb cukrászok karácsonyi kollekciója mellett a fatörzstorta-versenybe mára már a nagy élelmiszercégek is beszálltak, és káprázatos fatörzseket kínálnak egészen megfizethető áron – ami a nagy cukrászok remekműiről nem mondható el. Összegyűjtöttünk 13 káprázatos fatörzstortát a 2016-os kínálatból, de ne lepődjön meg senki, ha legtöbbjük se formában, se színben nem emlékeztet a klasszikus fatörzsre. Franciák, szabadok és kreatívok – a tortáik tényleg lenyűgözőek!
1. Páva ihlette az Angelina cukrászat fatörzstortáját: a kókuszos külső alatt mandulás tésztarétegek, narancs-, mangó- és marakujazselé, vaníliás krém és fehércsoki-mousse.
2. A LaFayette elegáns áruházban kapható teljes exkluzivitás mellett Jean-Paul Hévin sztárcukrász Álom elnevezésű fatörzs-kreációja: mandulás-csokis piskóta, narancsos creme brulée, csoki-mousse, kandírozott narancshéjjal és gyömbérrel fűszerezve.
3. Anne-Sophie Pic cukrásznak valamiért London jutott eszébe az idei karácsonyról, mindenesetre meghökkentő, és a maga nevében káprázatos torta, meghatározó ízei a meggy, a fahéj és a méz.
4. Ez a gyönyörűség a Trianon Palace Versailles-ban kóstolható, Eddie Benghanem kreációja, érdekessége a helynek, hogy a Waldorf Astoriához tartozó hotelben van Gordon Ramsay étterme is… A Pillangók felreppenése elnevezésű torta egyébként tejcsoki-mousse- és citromos karamellrétegeket rejt, piskótát és vaníliakrémet, amit ropogós kakaóbabtöret tesz izgalmassá.
5. Ezek a csokikönyvek például bármelyik asztalra odakerülhetnek, hiszen a Picard nevű fagyasztott élelmiszereket áruló cég kínálatában szerepel, ára pedig 15,90 euró, vagyis nem a luxus kategória… Valójában egy étcsokis jégrémtorta karamellizált ropogós mandulával és karamelszósszal.
6. Sébastien Bouillet egy őrült cukrász, akinek nemcsak Franciaországban, de Tokióban is van üzlete, mivel rajong a japán kultúráért. Idei fatörzsdesszertjét, a Sakurát (cseresznyefa) is e különös kultúra ihlette. Pisztáciás japán piskóta, cseresznyezselé, mandularopogós és feketetea-mousse rétegeit fedezheti fel benne, akinek van szerencséje megkóstolni.
7. A La mer de famille, vagyis a Családanya – egy 1761-ben alapított cukrászat!!! – kínálatában a havas hegyoldal ihlette torta valójában egy karamelles parfétorta, benne karamllizált mandulával és mogyoróval, valamint mézeskalácsmorzsával.
8. Yann Couvreur fatörzse emlékeztet egy fahasábra, letisztult és gyönyörű – csokoládés piskóta, vaníliakrém, habcsókdarabkákat és cukorban főtt gesztenyét rejt, kívülről könnyű gesztenyés krém borítja.
9. Jeges csoda a Thiriet egyszerű bolthálózat idei „fatörzse”: mogyorós piskóta, mogyoróhab és ropogós praliné rejtezik a belsejében.
10. Szintén a Picard fagyasztott árukat forgalmazó üzletlánc kínálatában található ez a légies jégkrém: mogyoróparfé és vaníliafagyi pralinédarabokkal, az egészet pedig habcsók fogja körbe… 14,95 euró csupán. És a többi fatörzsük is elképesztő, érdemes megnézni >>