A francia konyháról sokan azt gondolják, hogy bonyolult, és mindig különleges alapanyagokkal dolgozik, holott ez egyáltalán nem igaz. Tökéletes példa erre ez az illatos almatorta!
Az almás sütemények, piték, torták népszerűségével semmi nem vetekedhet, és szinte minden nemzetnek megvan a maga kedvenc receptje, variációja, sőt akár több is. A franciáknál a híres fordított almatorta, a tarte tatin mellett ez a vaníliás almatorta is nagy kedvenc: alapja egy egyszerű vajas kevert tészta, rajta vékonyra szelt alma, a tetején pedig édes tejfölös réteg teszi tökéletessé. Nagyon egyszerű, ugyanakkor nagyon finom, az ünnepi asztalon is megállja a helyét.
Olvasónk, Éva családjában is ünnepi desszertnek számít, ő a kész tortát gránátalmával és almaszeletkékkel is gazdagítja tálaláskor. „A fiam névnapjára sütöttem ezt az egyszerűen elkészíthető, finom tortát. Neki ez a kedvence, minden évben egyszer készítem el, a névnapjára, mert ez hozzátartozik az ünnepléshez. Egyszer hagytam ki, mert mást sütöttem, de csalódottsága miatt többször már nem cserélem le másra ezt a nagy kedvencet.”
Gránátalmás francia almatorta
Hozzávalók:
A díszítéshez:
Elkészítés: A puha vajat 10 dkg cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral és a csipet sóval habverővel habosra keverjük. Apránként hozzáadunk 2 tojást, a lisztet, a keményítőt és a sütőport, jól összedolgozzuk.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
Egy 26 cm-es kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral, és a masszát egyenletesen belesimítjuk.
Az almát meghámozzuk, négybe vágjuk, a magházát kivágjuk, és 2-3 mm-es szeletekre vágva a tésztán körbe-körbe szépen elrendezzük. 180 fokra melegített sütőben 35 percig elősütjük.
Közben a tejfölt kikeverjük a maradék 2 tojással, az 5 dkg cukorral és a vaníliás cukorral, majd az egészet az elősütött tészta tetejére öntjük. Visszatesszük a sütőbe, és még 25 percig sütjük.
Ha kihűlt, friss almaszeletekkel, gránátalmával díszítjük.
A receptet és a fotót Bodnár Éva küldte. Köszönjük!
Küldj te is receptet ünnepi receptversenyünkre, és nyerd meg a Nagy csokoládé könyvet! >>