Írd be, mit keresel:

Francia almatorta – egyszerű, mégis ünnepi

A francia konyháról sokan azt gondolják, hogy bonyolult, és mindig különleges alapanyagokkal dolgozik, holott ez egyáltalán nem igaz. Tökéletes példa erre ez az illatos almatorta!

Cookta - 2017.01.02.
Francia almatorta – egyszerű, mégis ünnepi

Az almás sütemények, piték, torták népszerűségével semmi nem vetekedhet, és szinte minden nemzetnek megvan a maga kedvenc receptje, variációja, sőt akár több is. A franciáknál a híres fordított almatorta, a tarte tatin mellett ez a vaníliás almatorta is nagy kedvenc: alapja egy egyszerű vajas kevert tészta, rajta vékonyra szelt alma, a tetején pedig édes tejfölös réteg teszi tökéletessé. Nagyon egyszerű, ugyanakkor nagyon finom, az ünnepi asztalon is megállja a helyét.

Olvasónk, Éva családjában is ünnepi desszertnek számít, ő a kész tortát gránátalmával és almaszeletkékkel is gazdagítja tálaláskor. „A fiam névnapjára sütöttem ezt az egyszerűen elkészíthető, finom tortát. Neki ez a kedvence, minden évben egyszer készítem el, a névnapjára, mert ez hozzátartozik az ünnepléshez. Egyszer hagytam ki, mert mást sütöttem, de csalódottsága miatt többször már nem cserélem le másra ezt a nagy kedvencet.”

Forrás:
Bodnár Éva

Gránátalmás francia almatorta

Hozzávalók:

  • 7,5 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 4 tojás
  • 10 dkg liszt
  • 5 dkg étkezési keményítő
  • fél csomag sütőpor
  • 80 dkg alma
  • 1,5 dl tejföl
  • csipet só

A díszítéshez:

  • 1 gránátalma

Elkészítés: A puha vajat 10 dkg cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral és a csipet sóval habverővel habosra keverjük. Apránként hozzáadunk 2 tojást, a lisztet, a keményítőt és a sütőport, jól összedolgozzuk.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

Egy 26 cm-es kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral, és a masszát egyenletesen belesimítjuk.

Az almát meghámozzuk, négybe vágjuk, a magházát kivágjuk, és 2-3 mm-es szeletekre vágva a tésztán körbe-körbe szépen elrendezzük. 180 fokra melegített sütőben 35 percig elősütjük.

Közben a tejfölt kikeverjük a maradék 2 tojással, az 5 dkg cukorral és a vaníliás cukorral, majd az egészet az elősütött tészta tetejére öntjük. Visszatesszük a sütőbe, és még 25 percig sütjük.

Ha kihűlt, friss almaszeletekkel, gránátalmával díszítjük.

Forrás:
Bodnár Éva

A receptet és a fotót Bodnár Éva küldte. Köszönjük!

Küldj te is receptet ünnepi receptversenyünkre, és nyerd meg a Nagy csokoládé könyvet! >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.