Írd be, mit keresel:

Egy izgalmas snack: bhaji, a hagymás tallér

Indiai eredetű recept, ami előételként, rágcsálnivalóként vagy akár különleges uzsonnaként is megállja a helyét. Finoman fűszeres, könnyű elkészíteni és még diétás is.

Cookta - 2017.01.12.
Egy izgalmas snack: bhaji, a hagymás tallér

Eléggé kezdő vagyok még az indiai receptek terén, de ez a „hagymás tallér”, eredeti nevén bhaji, még nekem is egyből instant sikerélményt jelentett. Nem kellenek hozzá lehetetlen hozzávalók, egyszerű összedobni, és nagyon tetszik az íze. A hagyma megszelídül sütés közben, abszolút nem lesz olyan átütően domináns, mint várná az ember, sokkal inkább fűszerként funkcionál. Végeredményként ropogós és fűszeres snackeket kapunk, amik mártogatóssal tálalva garantáltan nem fognak sokáig az asztalon állni. 🙂

Mártogatósok, amik illenek hozzá

Önmagában is finom a hagymás tallér, de valamilyen kencével nyakon öntve ellenállhatatlan. Legalábbis annak tűnt, ugyanis miután végeztem a fotózással, és megengedtem Péternek, hogy megkóstolja, ő olyan lelkesedéssel pusztította a falatkákat, mint egy 8 éve éheztetett farkas, nem is maradt belőlük egy sem. Kell ennél nagyobb bók a szakácsnak? 

Nálunk egy paradicsomos salsa jellegű szósz járt a hagymás tallér mellé, legközelebb pedig azt tervezem, hogy szósz gyanánt (tejmentes) joghurtba fokhagymát és zöldfűszereket, illetve egy kis lime-levet keverek. Ha nincs idő mártogatóst készíteni, akkor a boltban is találunk többféle verziót, ám ezekben gyakran nagyon sok cukor van, tehát ez a megoldás az IR-eseknek nem ajánlott.

Forrás:
Zita

Mitől diétás?

Egyrészt a csicseriborsóliszt és a hagyma is alacsony glikémiás indexű, mindkettő lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmaz (tehát az IR-diétában bármikor fogyasztható). Másrészt az eredeti recepttel ellentétben én nem olajban sütöttem ki a tallérokat, hanem légkeveréssel, sütőben, tehát azok is meg tudják enni és emészteni, akik nem bírják a zsíros ételeket. Kipróbáltam olajban sütve is, de nekem az túl sok volt, ezért maradtam a sütős verziónál. Így kevésbé lesz ropogós, de szerintem még így is többet nyer az ember, mint amennyit veszít.

Szénhidrátok

Ha már a cukornál tartunk, jöjjenek a pontos számok. A teljes recept 72,7 gramm szénhidrátot tartalmaz. Én 12 darab tallért formáztam belőle (de ezt nyilván nem muszáj betartani, számomra a kisebb falatok könnyebben kezelhetőek), 12 adaggal számolva egy darab 6 gramm CH-t tesz ki.

Forrás:
Zita

Bhaji – indiai hagymás tallér

Hozzávalók:

  • 2 db közepes hagyma (nekem 16 dkg tisztítás után)
  • 10 dkg csicseriborsóliszt
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1,5 evőkanál citromlé
  • 6 evőkanál víz
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 1 teáskanál só
  • bors ízlés szerint
  • szerecsendió, őrölt paprika, római kömény, kurkuma, oregánó ízlés szerint

Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A hagymákat megpucoljuk, félbevágjuk, és nagyon vékony szeletekre aprítjuk (tehát vékony félköreink lesznek, ha végeztünk).

A lisztet alaposan összekeverjük a többi hozzávalóval, végül egy sűrű masszát kapunk. Ebbe keverjük bele a hagymát. Kézzel sokkal könnyebb dolgozni, a lényeg, hogy jól eloszlassuk a hagymán a tésztát.

Egy tepsire sütőpapírt teszünk, erre rakjuk majd rá a tallérokat. Kézzel egy félmaréknyi tésztát kiszakítunk a masszából, majd a tepsire helyezve egy kicsit összenyomjuk. Fontos, hogy ne legyen teljesen lapos, mert akkor gyorsan kiszárad a tészta.

Ha végeztünk, a sütőben légkeveréssel kb. 20–25 perc alatt készre sütjük. Ha már barnás színe van és a szélei ropogósak, ki is vehetjük.

Mártogatóssal tálaljuk.

Forrás:
Zita

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.