Írd be, mit keresel:

Paleo-„túrótorta” – ünnepi finomság mentes változatban

Aki egészségtudatosan él, vagy a paleotáplálkozás híve, esetleg fontos, hogy gluténmentes, laktózmentes vagy cukormentes legyen nemcsak az étel, de az édességek is, annak nincs egyszerű dolga, de néhány speciális alapanyaggal és jó receptekkel isteni finomságokat lehet ám varázsolni!

Cookta - 2017.03.07.
Paleo-„túrótorta” – ünnepi finomság mentes változatban

Meggyőződés, diéta vagy egészségügyi panaszok is okot adhatnak arra, hogy a paleoétrendet válasszuk. Elsőre kihívásnak tűnhet persze a klasszikus és korábban jól bevált alapanyagok lecserélése, helyettesítése, de egy kis kreativitással és kísérletezéssel egészen meglepően hibátlan ételeket, sőt desszerteket is lehet készíteni.

Erre bizonyság ez a hamis túrótorta, amit olvasónk, Éva küldött. Még Valentin-napra készítette, a túró helyett totut, vagyis tojásfehérje-túrót használt. Ezt és a cukormentes termékeket leszámítva semmilyen különleges alapanyag nem szükséges hozá, a végeredmény pedig lenyűgöző!

Forrás:
Bodnár Éva

Paleo-„túrótorta” sárgabarackkal

Hozzávalók:
A tésztához: 

  • 5 dkg darált dió
  • 5 dkg darált mák
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 2 db XL-es tojás
  • 2 evőkanál négyszeres édesítő
  • 1 teáskanál fahéj

A krémhez:

  • 10 dkg aszalt sárgabarack
  • 1 dkg zselatin
  • 2 dl víz
  • 10 dkg totu (tojásfehérje-túró)
  • 3 evőkanál kókuszkrém
  • 3 evőkanál négyszeres édesítő
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 biocitrom reszelt héja
  • csipet só

A barackzseléhez:

  • 20 dkg cukormentes baracklekvár
  • 0,5 dl víz
  • 1 evőkanál zselatin

Elkészítés: A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, majd egy sütőpapírral bélelt 18 cm-es kapcsos tortaforma aljába simítjuk. 160 fokon 20 perc alatt megsütjük, majd kivesszük alóla a papírt, a forma oldalát pedig sütőpapírból vágott csíkkal béleljük. Visszarakjuk bele a megsült tésztánkat, és kihűtjük.

A krémhez az aszalt barackot fél órára beáztatjuk 2 dl vízbe. Egy kis lábaskába leszűrjük a barack áztatólevét, lassú tűzön felmelegítjük, majd belekeverjük a zselatint, amit kézi habverővel csomómentesre keverünk. Forralni nem szabad! Mikor kicsit kihűlt, összeturmixoljuk a barackkal, a totuval, az édesítővel és a citromlével, végül beleforgatjuk a kókuszkrémet. A tésztára simítjuk, és hűtőbe tesszük. 

A zseléhez 3-4 evőkanál lekvár és 0,5 dl víz keverékében feloldjuk a zselatint, majd állandó kevergetés mellett felmelegítjük, végül belekeverjük a maradék lekvárt is. Mikor kihűlt, de még folyós, a „túrókrém” tetejére öntjük, majd a hűtőben megdermesztjük.

Forrás:
Bodnár Éva

A receptet és a fotót Bodnár Éva küldte. Köszönjük!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.