„Inkább választok egy közös estét a barátaimmal, mint az edzőtermet” – szól az angol énekesnő, Adele egyik sokat idézett gondolata, és valóban, az angolok szívesebben töltik estéiket hangulatos pubokban, mint edzőtermekben. A pubokba pedig már csak azért is érdemes elcsábulni, mert a jófajta sörök mellé sült-töltött krumplit is falatozhatunk.
A héjában sült krumpli nálunk sem ismeretlen, sőt… Sóval, vajjal vagy egy kis kacsazsírral önmagában is kiadós és remek vacsora az apróbb szemű héjas sült krumpli, ami nálunk konyharuhába bugyolálva kerül az asztalra, hogy az utolsó szemek is melegek maradjanak, mire a tányéron landolnak, mert úgy az igazi, ha ráolvad a vaj…
Nos, az angolok változata egy kicsit más, a baked vagy jacket potato millió módon készül, és leggyakrabban önálló fogásként fogyasztják, mert nagyon kiadós és laktató, nem mellesleg rém egyszerű elkészíteni. Nagyobb vagy egészen nagy krumplikat használnak, ezeket villával vagy késsel megböködik, olajjal és sóval alaposan bedörzsölik, majd megsütik tepsibe téve vagy fóliába csavarva. Ez nem kevés idő, tekintettel arra, hogy a szép nagy burgonyáknak belül is tökéletesen át kell sülniük… 180 fokos sütőben mérettől függően nagyjából 1 órát kell számolni.
Ezután jön csak a lényeg, ugyanis a héjában sült krumplik csak kis időre jönnek ki a sütőből, addig, amíg egy késsel X-et vágnak a tetejükön, a két végüket összenyomva kicsit összenyomják a krumplikat, amelyek így szétnyílnak, egyfajta csónakot képezve, és ezt a forró, átsült, krémes krumplicsónakot megpakolják még mindenfélével, majd néhány percre visszaküldik a sütőbe, és készre sütik.
Mi kerülhet a sült krumpliba?
Minden. Vagyis szinte minden.
Otthon is nagyon egyszerűen elkészíthető, és egy adag salátával kiadós, nagyon finom és elronthatatlanul egyszerű fogás vacsorára vagy akár barátokkal, sörözgetés mellé. Bízzunk az angolokban – jó ellenpontja az alkoholnak!