Ünnepi, elegáns, igazi meglepetés fogás a batyuban sült étel, főleg ha lazacot és spárgát rejt. Pillanatok alatt összeállítható, akár előre is, és a sütése is gyorsan megvan.
Olyan rövid a spárga szezonja, ilyenkor nem bírunk magunkkal, főleg mert már egész jó áron is lehet kapni. Minden formában szeretjük, de a legjobb sütve, mert akkor minden íz benne marad a zöldségben. Most lazaccal együtt sült, sütőpapírból készült batyuba zárva: zseniális ez a technika, mert az étel saját gőzében párolódik tökéletesen puhára és szaftosra, minden ízanyagot megtartva, ráadásul pikk-pakk összeállítható, akár korábban is, tálalás előtt 20 perccel kell csak bedobni a sütőbe.
A batyukhoz nemcsak sütőpapírt, hanem elvileg alufóliát is lehet használni, de savas anyaggal, mint amilyen a citrom, állítólag kioldódik az alumínium, ráadásul a sütőpapír mutatósabb is, és biztos nem ragad rá az étel, így mi ezt javasoljuk. A zöld spárga mellé most lazac és egy kis barna csiperke is került, ízesítésül pedig némi citrom, só és bors. Tökéletes összhang, ráadásul egészséges, még diétás étrendbe is könnyedén beilleszthető.
Batyuban sült lazac spárgával és gombával
Hozzávalók:
Elkészítés: A halat megmossuk, leszárítjuk, majd falatnyi kockákra vágjuk, kevés citromlével megcsepegtetjük, összeforgatjuk. A spárgák szárvégeit meghajlítjuk, és a fásabb részt letörjük, majd a síppkat leöblítjük. A gombát megmossuk, és felszeleteljük. A citromot cikkekre, kockákra vágjuk.
Sütőpapírból 4 tepsinyi lapot vágunk, és batyukat készítünk. Közepükre tesszük a spárgát, majd 1-1 marék lazacot, megszórjuk a gombaszeletekkel, 2-3 daarbka citromot teszünk mellé, az egészet finoman megsózzuk, és mindegyikre 1-1 teáskanál vajat morzsolunk. A sütőpapírt felül összefogjuk, magunk felé kétszer visszahajtjuk, majd oldalt a pakk alá hajtjuk a széleket, és tepsibe tesszük.
180 fokos sütőbe toljuk, és kb. 20 perc alatt megsütjük. Azonnal tálalhatjuk, de ha szeretnénk, a csomagokat óvatosan kibontva még pár percig piríthatjuk, majd frissen őrölt borssal megszórva tálaljuk.