Írd be, mit keresel:

Omlós citromos keksz, aminek nem lehet ellenállni

Kívül roppan, belül puha, ilyen a jó vajas omlós keksz, ami mindig jól jön, legyen az uzsonna, vendégség vagy piknik. Ez egy nagyon-nagyon illatos és intenzíven citromos változat, friss és üde, ráadásul tényleg egyszerűen elkészíthető.

Cookta - 2017.05.25.
Omlós citromos keksz, aminek nem lehet ellenállni

Egészen biztos, hogy a legtöbben sokkal gyakrabban vásárolnak, mint sütnek kekszet, pedig egy jó vajas keksz elkészítése sütéssel együtt is fél óra, viszont sokkal finomabb lesz, és biztosan nincs benne semmiféle felesleges dolog. Az sem hátrány, hogy az ízesítését is személyre szabhatjuk, variálhatjuk, süthetünk csokis és mogyoróvajas cookie-t, kókuszosat, zabpelyheset.

Ebbe a vajas kekszbe most egy egész citrom került, ettől nagyon illatos és friss, a citrom mellett egy kis vanília is fűszerezi. A kekszek eleinte gombóckák, amik a hő hatására elterülnek a tepsiben, mókás látvány, de hagyjunk elég helyet nekik a terülésre. Arra figyeljünk, hogy ne süssük túl: amikor a széle kezd aranylani, de a teteje még kicsit puha, már ki is lehet venni. Hűlés közben kívül megszilárdul, belül pedig finom puha marad.

Omlós citromos keksz

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 12,5 dkg lágy vaj
  • 20 dkg cukor
  • 1 citrom
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só

Elkészítés: A lágy vajat a cukorral alaposan összekeverjük, hozzáreszeljük az alaposan megmosott citrom héját, hozzáfacsarjuk a levét. Mehet bele a tojás, a vaníliakivonat, a csipet só és a szódabikarbóna, ezzel is elkeverjük, majd a lisztet is hozzádolgozzuk.

A masszát egy kisebb fagyigombócolóval kiporciózzuk, vagy kézzel diónyi golyókat formázunk beőle, és egymástól kicsit távolabb rakosgatjuk egy sütőpapíros tepsibe.

180 fokos sütőbe toljuk, és 12 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a széle már aranylik egy kicsit, de a teteje még érintésre kicsit puha: kihűlés közben meg fog szilárdulni, kívül ropogós, belül nagyon finom omlós lesz.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.