Írd be, mit keresel:

Célkeresztben a növényi tejek – érvek és alternatívák

A növényi tejek sokakat megosztó italok, egy tervezet szerint hamarosan nem is illethetők tej megnevezéssel... Sok oka lehet annak, ha valaki nem fogyaszt tejet, leggyakrabban azonban nem szabad akaratból, hanem kényszerűségből mondunk le nemcsak a tejről, hanem a különféle tejtermékekről. Most a tejpótló növényi italokat járjuk kicsit körbe.

Cookta - 2017.07.10.
Célkeresztben a növényi tejek – érvek és alternatívák

A tej elhagyásának leggyakoribb oka táplálékérzékenység, ami vagy tejfehérje-allergia vagy laktóz-intolerancia – bár ez utóbbi esetén a laktózmentes termékek fogyaszthatóak. Vannak olyanok is, akik egész egyszerűen nem tartják emberi fogyasztásra alkalmasnak ezt az italt, emészthetetlennek és károsnak tartják – miközben persze másoknak vannak komoly ellenérveik –, és vannak, akik egészség- vagy környezettudatosság okán választják a vegán, minden állati alapanyagtól mentes étrendet, sőt életmódot.

Aki önként vagy kényszerből lemond a tejtermékekről, nagy fába vágja a fejszéjét, hiszen egy füst alatt búcsút mondhat a sajtoknak, a kefirnek, a joghurtoknak, a túrónak, és ezzel együtt rengeteg ételnek, amelyekbe ezek belekerülnének. Szerencsére ma már elég szép kínálatból válogathatunk: az emberi lelemény hihetetlen, és képes rizsből, mandulából, kölesből, zabból is „tejet”, de legalábbis tejjellegű italt készíteni.

A legfontosabb: a növényi tejet ne hasonlítsuk a tehéntejhez, más az íze, állaga, tápanyagtartalma, természetesen még attól is függ mindez, hogy miből készül, sőt még az egyes elkészítési módok, ízesítések és márkák is befolyásolják a milyenségét. Hogy kinek melyik ízlik, az teljesen egyéni, érdemes kitapasztalni és gondosan elolvasgatni a címkéket, ha kész tejet választunk. 

Miből készülhet növényi tej?

  • gabonából – rizs, zab, árpa, köles
  • hüvelyesből – szója
  • magból – napraforgómag, szezámmag
  • csonthéjasból – mandula, gesztenye, kesudió, dió, gesztenye, kókusz

Fontos tudni, hogy a növényi tejek jóval kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a tej, de fehérjetartalmuk is jóval csekélyebb, így ebből a szempontból tejpótlásra – vagyis fehérjebevitelre – nem alkalmasak.

Szerencsére a tejpótló növényi italok ma már szinte minden szuper- és hiperbolt, de még a drogériák kínálatában is megtalálhatók, mondjuk nem olcsók… de akár otthon is elkészíthetjük a magunk változatát, ami kiadósabb, és garantáltan csak azt tartalmazza, amit mi beleteszünk, viszont nem áll el olyan soká, mint a pasztörizált tej. A metódus minden alapanyaggal nagyon hasonló: tiszta vízbe áztatjuk legalább 12 órára a magot, gabonát vagy csonthéjast, majd egy erős mixerrel pépesítjük. Kis vaníliával, csipet sóval, pár szem datolyával vagy mazsolával ízesíthetjük, majd alaposan leszűrjük, kinyomkodjuk.

Az alábbi videóban a házi mandulatej készítése látható bloggerünktől, a pontos recept pedig itt található >>

Objektum doboz

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.