A müzlit egy svájci orvosnak, bizonyos Maximilian Oscar Bircher-Bennernek köszönhetjük (1867–1939), és eredeti formájában nagyon egészséges, elképesztően krémes és finom – és nagyjából semmi köze a mai dobozos müzlikhez. A táplálkozási szakember és szanatóriumi doktor receptre írta fel a finom és krémes, egészséges reggelit, a zabkása ősét.
Eredetileg zabpehely, reszelt alma és némi víz vagy (gyümölcs)tea keveréke a Bircher-müzli, ami akkor tökéletes, ha egy éjszakán át ázik és puhul a zabpehely gyümölccsel és a folyadékkal. Ez az alap vitathatatlanul egészséges, roppant egyszerű és finom, de hogy ne legyen unalmas, lehet variálni is. Olajos magvakkal, fűszerekkel, esetleg más gyümölcsökkel, aszalványokkal, de akár kis kakaóporral is fel lehet turbózni.
Ez a csokis változat hihetetlenül finom, krémes, selymes – ha Bircher úr ismerte volna a chiamagot és a turmixgépet, biztosan ő is csak így készítette volna. 🙂 A klasszik alapanyagok kicsit módosulnak és bővülnek, de a végeredmény mesés és nagyon is egészséges, túllép a reggeli müzlin: isteni mindenmentes desszertnek is bőven kínálható.
Bircher-müzli csokis pudingnak
Hozzávalók 2 adaghoz:
Elkészítés: A körtét meghámozzuk, magházát kivágjuk, húsát négybe vágjuk, majd felkozkázva turmixgépbe tesszük az összes alapanyaggal – a datolyát természetesen előzetesen kimagozzuk. Simára, krémesre mixeljük, majd legalább 2 órára, de inkább egy egész éjszakára hűtőbe tesszük.
A chiamagtól pudingos, rezgős lesz, a tahinitől istenien krémes, hozzáadott cukrot nem tartamaz, mégis csokis és mennyei finom. Gyümölcsökkel, magokkal, reszelt csokival megszórva tálaljuk.